Fentanyl

Hovrätten fastställer fentanyldom

I fredags fastställde Svea hovrätt domen mot de två bröder som förra våren dömdes för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger på internet.

Hovrätten följer tingsrättens resonemang att bröderna rimligtvis måste ha förstått att det var förknippat med livsfara att inta drogerna som de sålde. Deras oaktsamhet har därmed orsakat de åtta dödsfallen. Det rapporterar Ekot.

Den äldre broderns straff skärps från fem och ett halvt till sex års fängelse. Den yngre brodern friades på vissa åtalspunkter, men hans straff på fyra års fängelse kvarstår.

Åtta personer dog av brödernas fentanyl som såldes i nässprejflaskor via en sida på internet. Analogerna var inte narkotikaklassade när de såldes. Flera sidor på internet hade gjort en affärsmodell av att sälja fentanylvarianter som ännu inte narkotikaklassats under förevändningen att de skulle användas som forskningskemikalier. Tingsrätten avfärdade även detta eftersom fentanylerna såldes just förpackade som nässprej. Det här fallet är första gången någon kunnat dömas för att ha sålt en ännu inte narkotikaklassad drog.

Fentanyl är en extremt stark syntetisk opioid och i tingsrättens dom beskrevs hur männen använt skyddskläder när de handskades med drogerna de sålde, något som tingsrätten menade talade för att de var införstådda med hur farliga substanserna var.

Polisen är övertygad om att det här fallet har spelat stor roll för att den öppna försäljningen av fentanyl på internet försvunnit under det senaste året.

Mer från Accent