Partiledare

Farida al-Abani ny partiledare i FI

I helgen valdes IOGT-NTO-medlemmen Farida al-Abani till partiledare i Feministiskt initiativ. "Det känns fantastiskt på alla sätt och vis", säger hon till Accent.

– Det är superroligt! Jag känner mycket glädje och förtroende, säger Farida al-Abani, som i helgen valdes till partiledare i Feministiskt initiativ, FI, tillsammans med Gita Nabavi.

Farida al-Abani har länge varit engagerad i nykterhetsrörelsen och blev vid IOGT-NTO:s senaste kongress i Karlstad utsedd till Årets eldsjäl. Hon har i dagarna tillträtt en tjänst som verksamhetsutvecklare i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Stockholm. Tidsmässigt tror hon inte att hennes livssituation kommer att förändras dramatiskt.

– Det blir fler resor och så, men jag tror inte att det tidsmässigt kommer att bli någon större förändring. Jag kommer snarare att rikta in mitt engagemang mer på partipolitik. Jag tänker forma mina uppdrag efter mina egna resurser och inte från behoven, för de är bottenlösa. Och jag tänker inte köra in i kaklet, säger hon.

Accent gjorde nyligen en längre intervju med Farida al-Abani om hennes engagemang i nykterhetsrörelsen och i politiken, där hon presenterar vilka frågor hon vill driva. Ett engagemang som väcker ont blod i vissa grupperingar. Nyligen blev hon utsatt för hot.

– Det är första gången det händer mig. Men det är sånt som hänger över personer som är synliga och som gör motstånd, om det så är mot alkoholindustrin eller mot rasister. Jag var tveksam till att prata om det eftersom det ger dem näring, men samtidigt är det viktigt att vara medveten om hur det är, säger Farida al-Abani, som kommer att göra en polisanmälan.

Mer från Accent