Systembolaget

Få vill ha spriten hemkörd

Det är få som vill få Systembolagets varor hemkörda. Sedan försöken inleddes i november har bara 160 leveranser skett.

Till en början var det bara några få områden i Stockholmsområdet som ingick i försöket. Sedan årsskiftet ingår även Uppsala, Borås och Brämhult och inom kort kommer Göteborg, Mölndal och Askim med.

Leveranserna har varit få, fram till sista januari totalt 160, vilket motsvarar färre än tre per dag.

­– Det är blygsamma siffror, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger till TT, men det är som vi hade tänkt oss. Vi är inte ute efter att sälja allt mer genom hemleveranser.

De forskare som följer försöken har hittills inte sett någon effekt på vare sig konsumtion eller problemdrickande. Systembolaget påpekar också att norska Vinmonopolet har haft ett liknande system för hemleveranser i tio år, utan att man sett några negativa effekter.

Systembolagets försök inleds i full skala efter sommaren 2013, och kommer därefter att pågå i 12 månader i max sex län. Därefter kommer försöket att utvärderas och beslut fattas om hemleverans ska införas i hela landet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer