Få betalar alkoskatt på nätet

Det är enkelt att beställa hem alkohol från utlandet via nätet. Siffror från Tullverket visar nu att det är mycket ovanligt att köparen betalar alkoholskatt för varorna.

Tullverket har i år kontrollerat 1 480 privatpersoner som har importerat alkohol via leverantörer på nätet. Inte en enda en av dem hade betalat alkoholskatt, enligt SVTs Rapport.

Om Tullverket upptäcker alkohol som inte beskattats omhändertas den och mottagaren kontaktas. Enligt Sune Rydén, alkoholexpert vid Tullverket, är det många som inte vet om att de är skyldiga att betala svensk skatt för alkohol som importeras från EU-länder. Det är bara den som själv för in alkoholen till Sverige som inte behöver betala skatten.

Hittills i år har Tullverket omhändertagit 97 500 liter alkohol som beställts på nätet utan att skatten har betalats. Det är en mycket stor ökning jämfört med förra året, då 38 000 liter beslagtogs under januari–oktober.

– Vi har inte satt in större resurser jämfört med förra året. Det är ingen tvekan om att det är en stor ökning. Det kan landa på fem gånger så mycket för sprit innan året är slut, säger Sune Rydén, nationell alkoholspecialist på Tullverket, till Dagens nyheter.

Enligt Systembolaget har antalet privata internetalkoholföretag som säljer till svenskar ökat kraftigt den senaste tiden, och i dag är siffran uppe i minst 66 stycken.

Jenny Stadigs

Mer från Accent