Europas största kokainfabrik hittad

DRUGNEWS. Europas största kokainfabrik har avslöjats strax utanför Madrid i centrala Spanien. Vid polistillslaget nyligen greps 25 personer med koppling till colombianska narkotikaligor.

Den hemliga kokainfabriken fanns i en stor gård som låg i ett ödsligt område i utkanten av Villanueva de Perales, drygt sex mil utanför Madrid. Fem personer – fyra colombianer och en spanjor – greps där vid razzian som genomfördes 7 januari. Tjugo personer greps senare runt landet misstänkta för koppling till ligan.

Vid husrannsakan hittades två miljoner euro och drygt 300 kilo kokain som beslagtogs av polisen. Pengarna var gömda på flera platser runt om i huset, ingången till labbet döljdes med falska garderober.

Utrustningen i det välutrustade labbet var mycket sofistikerad. På bilden här intill som togs av polisen visas delar av de 33 ton kemikalier som beslagtogs vid operationen upp för pressen.

Hela anläggningen bevakades i skift dygnet runt av ligamedlemmar som var beväpnade med automatgevär och kpistar. Ligan disponerade över minst 470 mobiltelefoner.

Bakom operationen som gått under kodnamnet Colapso (Kollaps) ligger två års spaning och infiltration av en spansk specialstyrka inom polisen, GEO (El Grupo Especial de Operaciones de la policía). Med tanke på motståndet deltog flera insatsstyrkor vid operationen.

Kokainligan opererade på flera plater i landet, bland annat i Villaueva de Perales, Madrid och Valdemorillo. Senare år har alltmer råämnen till kokain smugglats från Latinamerika för att färdigproduceras nära marknaden i Europa.

Thomas Gustafsson

Mer från Accent