Politik

EU-parlamentariker kräver märkning av alkohol

EU måste tänka om och kräva innehållsdeklaration på alkohol. Det anser den brittiska EU-parlamentarikern Glenis Willmott.

”Många försöker vakta på vad de stoppar i sig, räkna kalorier och dra ner på fett och socker. Vad många glömmer är att räkna med är mängden alkohol de dricker” skriver Glenis Willmott i en debattartikel i The Parliament Magazine.

På grund av de höga mängderna socker som alkohol innehåller ger det många kalorier. Närmare bestämt 7,1 kilokalorier per gram, enligt Glenis Willmott.

”Bara fett har ett högre energivärde per gram än alkohol” skriver hon.

Hon jämför ett glas vin med en chokladbit av samma storlek som en Japp.

”Studier i Storbritannien har visat att alkohol står för närmare 10 procent av energiintaget hos vuxna alkoholkonsumenter. Bortsett från andra hälsoproblem som alkohol kan orsaka, som leversjukdomar och cancer, så bidrar alkohol allvarligt till Europas överviktsproblem”, skriver Glenis Willmott.

Om det inte står på förpackningen hur många kalorier drycken innehåller är det svårt för konsumenten att hålla koll. På livsmedel och alla andra slags drycker kräver EU att det finns en innehållsdeklaration och att energivärdet ska framgå tydligt.

Glenis Willmott är ledamot i kommittén för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Under utfrågningen av EU:s nye hälsokommissionär var det Glenis Willmott som ställde frågan om innehållsdeklaration på alkohol. Hon leder också arbetet med att ta fram en resolution om alkohol för parlamentets räkning.

”Där kommer det att finnas krav på att EU:s alkoholpolicy ska förnyas. Vi kommer också att ta upp andra känsliga alkoholpolitiska frågor som minimipriser och så kommer jag försöka få med mina tidigare krav på fullständig näringsdeklaration på alkohol” skriver hon i artikeln.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer