Elever i Surahammar kan drogtestas

DRUGNEWS. Skolelever i Surahammar ska snabbare kunna testas vid misstanke om drogpåverkan. Kommunen sänder snart ut ett brev till föräldrar om att få deras godkännande.

Med en påskrift ska skola och socialtjänst snabbare kunna agera om någon elev verkar påverkad, är tanken. Eleven får då följa med till socialkontoret eller den missbruksmottagning som kommunen har för att ta ett drogtest. Testerna ska inte göras på skolan.

– Om man inte får tag i föräldrarna och om ungdomen nekar är vi maktlösa. Framöver kan vi säga: Okej, då tar vi ett drogtest så får vi svart på vitt på hur det ligger till, säger Eva-Lena Odeling, chef för individ- och familjeomsorgen, till Västmanlands läns tidning.

Enligt Odeling har drogproblem krupit ner i åldrarna senare år i Surhammar. Det handlar främst om hasch, amfetamin och bensodiazepiner och antalet anmälningar om ungdomar som testats positivt har ökat.

En elev som ertappas med drogmissbruk ska få rätt till hjälp – inte kastas ut från skolan, betonar Eva-Lena Odeling för VLT.
• Drogtester i skolan är en omstridd fråga. Särskilt slumpvisa drogtester – något som Skolinspektionen anser integritetskränkande, men som Justitieombudsmannen gav klartecken till vid en tvist i Nässjö.

Drugnews/SL

Mer från Accent