El-slukande cannabisodling förstör miljön

Miljöbov? I Oakland, Kaliforniens marijuanacentrum, har man bestämt sig för att ge fyra företag tillstånd att odla marijuana i stor skala. Jeff Wilcox har ansökt om ett tillstånd. Får han ett ja ska han fylla lokalen som han står i på bilden med marijuanaplantor. Foto: Joanna Wågström

DRUGNEWS. Odla cannabis kräver enorma mängder energi och förstör miljön genom koldioxidutsläpp och konstgödsling. Ny forskning visar att bara inomhusodling av marijuana i USA förbrukar en procent av all el i landet.

Den omtvistade drogen cannabis är riktigt dålig för miljön. Enbart de sorter som odlas inomhus och säljs till kunder/patienter i dispensärer som ”medicinsk marijuana” i de 16 amerikanska delstater samt huvudstaden DC, som hittills tillåtit dem, förbrukar energi som skulle kunna värma upp två miljoner villor och har ett värde av motsvarande cirka 32 miljarder kronor årligen eller en procent av den totala elförbrukningen i landet.

Till en enda joint/marijuanacigarett går det åt lika mycket energi som om en 100-watts lampa lämnas brinnande under 17 timmar. Dessutom släpps 3 000 kilo miljöfarlig koldioxid ut per kilo färdig cannabis.

Dessa tankeväckande fakta kommer från en rapport av Evan Mills på Lawrence Berkeley National Laboratorium, ett av energidepartementets nationella forskningslaboratorier och bedriver grundforskning.

Enligt Mills forskning kan elförbrukningen spåras till en mycket energikrävande utrustning för belysning, torkning, luftkonditionering, bevattning, uppvärmning och ventilation av odlingsbyggnader, som krävs för att snabbare kultivera skotten till plantor, mogna och kunna skördas cannabis.

Att odlarna ofta verkar i en juridisk gråzon gör också att de inte känner av allmänhetens tryck att odla miljövänligt och med låg energiförbrukning. Ofta sker odlingen i hyrda, nedlagda fabriksbyggnader.

Evan Mills tar inte ställning till legalisering av cannabis, men menar att det skulle kunna underlätta tillsynen av att inomhusodlingen gjordes under mer ekologiska och mindre energislukande former.

Evan Mills har inte försökt beräkna hur storskalig illegal odling som ofta sker utomhus i otillgängliga naturreservat drabbar miljön. Men tidigare rapporter visar på miljöförstöring då mycket konstgödsel används på dessa odlingar. Flera förödande skogsbränder har också kunnat knytas till illegala utomhusodlingar.

Drugnews/Bruce Clarke

Mer från Accent