Trafik

Eftersupning ointressant – döms för sjöfylleri

Hur eftersupning påverkat mannens alkoholhalt ansågs oväsentligt när hovrätten ändrade tingsrättens dom och dömde för sjöfylleri.

När motorbåten stoppades av Kustbevakningen på Västeråsfjärden förra sommaren blåste föraren positivt för alkohol. Omedelbart därefter drack föraren ur en flaska alkoholhaltig sangria. Drygt en halvtimme senare uppmättes alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft till 0,34 milligram per liter.

Föraren åtalades misstänkt för sjöfylleri, men menade att det handlade om eftersupning.

Tingsrätten ansåg att det var oklart vad flaskan egentligen hade innehållit och hur mannens eftersupning påverkat alkoholhalten vid provtagningen. När mannen drack ur flaskan låg båten stilla. Tingsrätten kom till slutsatsen att han inte kunde anses ha framfört den och därför inte heller kunde dömas.

Hovrätten gör nu en annan bedömning och menar att det inte är avgörande om en båt framförs, varit i rörelse, eller styrts vid varje tidpunkt.

Mannen var den som framförde båten även när han drack ur sangriaflaskan och därefter, så länge han var ombord.

Göran Sydhage, vd för MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, välkomnar domen.

– Denna gång fungerade det inte att skylla på eftersupning vilket vi tycker är bra, säger han.

MHF är kritiska till att den möjligheten överhuvudtaget finns.

– I Norge är det så att om du är med om en trafikincident får du inte bruka alkohol inom sex timmar från det att aktuell resa slutat. Gör du det och prov tas så fälls du för rattfylleri. Så vill vi ha det i Sverige också, fast antalet timmar kan givetvis diskuteras.

MHF anser att det skulle spara mycket arbetstid för poliser som ska följa upp provtagningar och även för Rättsmedicinalverket.

– Det är de som ska avgöra om en person druckit ”nu eller tidigare”. Vilket kan göras med två urinprov tagna med en timmes mellanrum. Då ser man om kurvan är uppåtgående, det vill säga om en person nysupit, eller supit tidigare, och i så fall har en nedåtgående kurva, säger Göran Sydhage.

Hovrätten ändrar alltså tingsrättens friande dom och dömer mannen för sjöfylleri med påföljden 50 dagsböter.

Mer från Accent