Melodifestivalen

Efter mellokuppen: Vill göra barn-tv om alkohol

Gastronomen Edward Blom väckte rabalder när han i helgen smugglade in alkohol i melodifestivalens green room. Många gillade hans instagraminlägg om ”mellokuppen”, men alla är inte lika förtjusta.

Edward Blom, mest känd som gastronom och kulturhistoriker, debuterade i helgen som artist i melodifestivalens första deltävling. I ett inlägg på sitt instagramkonto edward_blom i söndags skriver han:

Mycket nöjd med min & Gunillas mellokupp. Man får inte ta in alkohol på arenan & i Green Room där man sitter under röstning får man bara vatten – kranvatten!!! Gunilla köpte champagne & -glas i Karlstad smugglade in och lyckades smussla över till mig under förevändning att hon gav mig en kram.

Han avslutar inlägget med att flaskan är väl gömd i hans ficka. Fler än 10 000 personer gillar hans inlägg, kommentarerna är mestadels positiva, men där finns även de som ifrågasätter. Någon tycker att Edward Blom bör tänka över sitt förhållande till alkohol, och någon annan påpekar att programmet är för barn och att Edward blom visar ”noll respekt för barn”.

När Accent kontaktar Edward Blom håller han inte med om att melodifestivalen är ett barnprogram.

Melodifestivalen är väl närmast att betrakta som ett barnprogram i Sverige, är det då lämpligt att dricka alkohol i programmet?

”Det är ett vuxenprogram som blivit ett program för alla åldrar och även älskas av barnen. Med över tre miljoner tittare är majoriteten absolut inte barn. Hade jag varit med i Bolibompa hade jag inte kuppat in champagne – men jag skulle gärna, om jag satt i dess redaktion, göra ett inslag om alkohol för barn, som berättar om smaker, historia, faror, fördelar och nackdelar. Jag har varit med i ett ungdomsprogram i UR (”Grym kemi”) och druckit sprit medan en forskare mätt alkoholhalt och berättat vad som biologiskt händer i en människa när man dricker, det är bra tv”, skriver Edward Blom i sitt mejlsvar.

Varför var det så viktigt att smuggla in champagne?

Edward Bloms instagrampost från Melodifrstivalen.

”Det viktigaste var att det för mig var ett roligt spratt. När jag tvingades skriva på ett papper att inte medföra alkoholhaltiga drycker när jag anlände till Karlstad väcktes rebellen i mig. Hade jag varit på en show med AA hade jag naturligtvis inte gjort det, utan respekterat nykterheten – men SVT och SR är lika dubbelmoraliska som Svenska kyrkan är när det gäller alkohol. Jag har alltid haft väldigt svårt för symbolpolitik. Jag tyckte vidare att kranvatten var extremt torftigt i en sådan ytterst speciell situation – och det var kanske det främsta skälet. Sällan har det varit så skönt att få ”en drink” som efter den nervspänning framträdandet innebar. Dricker man alkohol är ju dess avspännande effekt även det en positiv del. Champagne är den absoluta symbolen för lyx och sprudlande livsglädje, varför det kändes som den mest passande drycken i en färgsprakande schlagerfestival.”

Har du något förslag på vad de skulle kunna servera i stället för kranvatten?

”De kunde ha serverat ett bra alkoholfritt (och sockerfritt – vilket är nödvändigt för mig som diabetiker) mousserande, som exempelvis Richard Juhlin. För det allra viktigaste var ju känslan av glamour, inte att det just var alkohol. Men, om man dricker alkohol, så värderar man ju alltid alkoholhaltiga drycker högre än alkoholfria – de är smakmässigt intressantare och man gillar effekten. Det är ingen slump att det finns viner för många tusentals kronor, men knappast några sådana dyra juicer. Min dröm är att alla miljöer ska ta hänsyn till alla: både ha alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, vegetariskt och kött, med och utan socker etc.  ”Leben und Leben lassen”, som tyskarna säger.”

På Sveriges Television är svaret att vattnet i green room inte är avsett som förfriskning.

– Vanligt vatten finns tillgängligt för de tävlande i green room under Melodifestivalen för att de ska kunna ta en klunk inför intervjuer. Inte som en förfriskning. Backstage finns alltid olika alkoholfria alternativ för de medverkande. Där serveras inte några alkoholhaltiga drycker, säger Jan-Erik Westman, pressansvarig för melodifestivalen.

Hur det gick för Edward Blom i tävlingen? Han gick inte vidare. Som han själv frankt svarade på en reporters fråga om han är en bra sångare: ”Nej”.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer