Drogtester på skola i Simrishamn

DRUGNEWS. Efter uppgifter om langning och narkotikaanvändning på en gymnasieskola i Simrishamn har några elever listats och uppmanas att drogtesta sig. Men frivilligheten att delta ifrågasätt.

Debatten om drogtester på skolor fortsätter runt landet, så även i Simrishamn.

Elever har berättat att det röks hasch under skoltid och även säljs droger på Österlengymnasiet. Skolledningen kände till att narkotika förekom i kommunen bland unga och tog uppgifterna om droger på skolan på allvar.

Drogtester har nu börjat användas och en drogpolicy har lagts ut på skolans interna nät om att elever som vägrar lämna prov kan anmälas till socialförvaltningen, rapporterar Ystads Allehanda.

En 18-årig flicka kallades in av skolsköterskan i fredags och uppmanades lämna urinprov ”frivilligt”, men meddelades samtidigt att hon skulle stå kvar på en lista med 25 namn över misstänkta om hon inte lät testa sig.

Flickan lämnade ett negativt prov, och var arg efteråt.

– Jag vägrade lämna mitt personnummer och krävde att de skulle riva sönder provresultatet. Tänk om min framtida arbetsgivare skulle hitta att jag misstänkts bruka narkotika. Även om testet var negativt känns det som om jag fått en stämpel, säger hon till Ystads Allehanda.

Österlengymnasiet menar att man gör åtgärderna för elevernas bästa.
– Vi gör ju inte detta för att kränka elever utan för att hitta elever som kan ha ett problem, säger rektor Lena Stenbäck.

Skolverket ifrågasätter om testerna på skolan verkligen upplevs frivilliga.

Drugnews/SL

Mer från Accent