Drogtester av elever, även frivilliga är olagliga enligt Skolinspektionen. Men på Brinellgymnasiet i Nässjö struntar de i Skolinspektionens bedömning. I veckan inleds slumpmässiga tester av de elever som anmält sig frivilligt.
– Vi kör nu och sedan får vi se hur Skolinspektionen agerar när vi är trotsiga. Vi tycker att vi uppfyller de krav som inspektionen har, säger Jan Andersson som är gymnasiechef på Brinellgymnasiet.
Testerna ska i första hand genomföras i årskurs 1 på skolan. Alla elever, totalt 400, har fått hem en lapp där de tillsammans med sina föräldrar har fått ta ställning till om de vill delta i testerna eller inte. Svarar eleven nej kommer de inte att testas, svara de ja kan de väljas ut slumpmässigt av en dator och få lämna urinprov.
– Det kommer att vara helt slumpmässigt vem som testas och det har ingenting med misstanke att göra. Eleven som väljs ut får följa med skolsköterskan och lämna ett urinprov. Eleven är själv inne på toaletten när provet lämnas, säger Jan Andersson.
Hittills är det 101 elever som anmält sig till drogtesterna, 49 har sagt nej och 250 har ännu inte svarat. De som väljs ut av datorn kan fortfarande välja att inte göra testet men då meddelas hemmet om att eleven har sagt nej.
– Vi tror inte att vi kommer att ta fast någon som tar droger för de kommer aldrig att skriva på papperet. Målet är att de elever som ingår i drogtestningen lättare ska kunna säga nej till droger och uppge testerna som orsak. Vi vill förhindra att de provar droger, säger Jan Andersson.
På Skolinspektionen har man, när frågan om slumpmässiga drogtester i skolan har prövats, kommit fram till att det strider mot grundlagsskyddet som gäller för påtvingade kroppsliga ingrepp.
– Skolorna försöker att göra olika konstruktioner där testerna är frivilliga men grundlagsskyddet är så starkt och du kan aldrig veta vilket grupptryck som finns på en elev antingen från skolan eller från hemmets sida, säger Björn Persson som är avdelningschef på Skolinspektionens avdelning i Lund.
Skolinspektionen kommer att ordna ett möte med ledningen för Brinellgymnasiet och Barn- och utbildningsnämnden som har gett skolan i uppdrag att genomföra drogtesterna.
– Jag tycker att det är häpnadsväckande och det är väldigt ovanligt att de struntar i våra beslut. Vi ska försöka att förklara rättsläget för dem, vill skolorna göra sådana här tester måste lagstiftaren ändra lagen, säger Björn Persson.
Nu överväger Justitieombudsmannen, JO, att pröva frågan om slumpmässiga drogtester i skolan, antingen på eget initiativ eller om det kommer en anmälan. JO Kerstin Andrée uppger till Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot att hon tycker att det är anmärkningsvärt att vissa skolor inte följer Skolinspektionens beslut och att det är en stor fråga om det går att avstå ett skydd som man har i grundlagen.
Joanna Wågström