Drogtest för körkort i Italien

Drogtester för alla som vill ta körkort och alkoholmätare på alla ställen som säljer alkoholhaltiga drycker. Det är några av nyheterna i den nya trafiksäkerhetslagen som är på gång i Italien, där senaten precis röstat ja till lagförslaget.

Den som vill ta körkort måste gå med på en drogtest, och dessutom ha ett intyg från sin husläkare om att han eller hon inte haft några missbruksproblem de senaste åren.

De första tre åren med nytt körkort gäller dessutom nollgräns för alkohol vid bilkörning, mot 0,5 promille som lagen normalt tillåter. Samma regler gäller för alla yrkesförare, som måste förnya sina körkort, och alltså gör om drogtesten, var femte år.

Det blir förbjudet för alla lokaler att sälja alkoholhaltiga drycker efter klockan tre på natten. Dessutom får inte restaurangerna och barerna på motorvägen sälja starkare drycker än vin och starköl mellan klockan 22 och 6.

Alla lokaler som säljer alkohol måste dessutom ha en alkoholmätare, så att de kunder som vill ska kunna kolla sin promillehalt innan de sätter sig i bilen.

Den som får körkortet indraget, till exempel på grund av rattfylla, kan få tillstånd att köra ändå under några timmar varje dag, för att åka till jobbet eller köra barnen till skolan.

Kristina Wallin

Mer från Accent