Doftkampanj mot cannabis i Holland

DRUGNEWS. 30 000 holländska hushåll får inom kort cannabisdoftande skrapkort i sina brevlådor för att lära sig hur drogen luktar. Med hjälp av korten är förhoppningen att invånarna ska upptäcka illegala odlingar i grannskapet och sedan ringa polisen.

Myndigheterna i Rotterdam och Haag uppger att de distribuerar korten för att medborgarna ska lära sig känna igen doften av cannabis.

Trots att det är illegalt att odla cannabis i landet brukar inte myndigheterna bry sig om cannabisrökare odlar för eget behov, upp till fem plantor tolereras.

– Medborgarna måste bli upplysta om faran dessa odlingar representerar och om man observerar något misstänkt så ska det rapporteras, säger Arnie Loos, talesperson för den statliga myndighet som bekämpar cannabisodling i Holland, till BBC.

Doftkorten är märkta med texten ”Hjälp till att bekämpa cannabis odlingar”. Genom att skrapa på korten frigörs en doft som är karakteristisk för cannabis. Dessutom finns typiska kännetecken för hur odlingar i stadsmiljö kan kännas igen. Även telefonnummer till polis och elbolag finns på kortet, stulen energi för värme, ljus och ventilation är ofta tecken på inomhusodling.

Myndigheterna tror att det finns uppemot 40 000 illegala odlingar i landet, de flesta gömda i lager- och industribyggnader, källare och lägenheter. Kampanjer mot cannabis har ökat i Holland efter bland annat ökad drogturism till s.k. coffeshops och att fler personer söker psykiatrisk vård efter att ha rökt hasch och marijuana.

Holland införde 1976 åtalseftergift av eget innehav av högst fem gram cannabis. Däremot är formellt omfattande odling och återförsäljning otillåten.

Drugnews/BC

Mer från Accent