Politik

Danska kvinnor fortsätter att dricka under graviditet

Enligt en ny kanadensisk studie ligger danska kvinnor på topp tre bland de som dricker mest i världen under graviditet. Danskarna hävdar att statistiken är gammal och att de dricker mindre nu.

Endast irländska och vitrysska kvinnor dricker mer under graviditeten än danskorna. Enligt studien dricker varannan gravid dansk kvinna alkohol. Det skriver Videnskab.dk.

Att så många fortsätter att dricka under graviditeten går dessvärre inte spårlöst förbi. Danmark ligger även på tredje plats vad gäller antalet alkoholskadade barn, 68 av 10 000 föds med diagnosen fetalt alkoholsyndrom, FAS. Det placerar Danmark på en sjätteplats bland världens länder.

– Om man vill vara helt säker på att barnet inte får skador på grund av alkohol ska man hålla sig helt borta från alkohol under sin graviditet, säger Svetlana Popova, senior forskare på Center for Addiction and Mental Helath vid universitetet i Toronto och huvudförfattare till den nya studien som är publicerad i the Lancet.

Danska forskare tycker dock att rapporten ska tas med en nypa salt. Undersökningen har inte tagit hänsyn till den stora förändring som skett de senaste åren.

– Beräkningarna de gjort är en bra uppskattning av hur det såg ut i Danmark för tjugo år sedan. Ser man på färska siffror visar de att endast tre procent av de danska kvinnorna dricker alkohol under graviditeten, säger Katrine Strandberg-Larsen, lektor på Institutet för folkhälsovetenskap.

Svetlana Popova anser dock att danskarna fortfarande har anledning att vara bekymrade.

– De nyaste siffrorna publicerades efter den period som vår studie omfattar. Men våra uppskattningar är ändå inte helt fel, eftersom en undersökning från 2015 visar att 35 procent av de danska kvinnorna haft episoder med högt alkoholintag tidigt i graviditeten. Det är den mest skadliga formen av drickande och en direkt orsak till fetalt alkoholsyndrom, säger hon.

Katrine Strandberg-Larsen hävdar ändå att det inte är något stort problem.

– I de flesta fall handlar det om en engångsföreteelse i den tidiga graviditeten, innan kvinnan var medveten om att hon var gravid, säger hon.

Tillsammans med några kollegor har hon skickat in sin kritik till the Lancet, men ännu inte fått den godkänd för publicering.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent