Danmark höjer skatten på öl och vin kraftigt

Nästa år höjs skatten på vin med hela 55 procent och skatten öl med 25 procent i Danmark, enligt regeringens budgetförslag. Syftet är att förbättra folkhälsan.

Planen är att skattehöjningarna på öl och vin ska träda i kraft den 1 januari nästa år. Då kommer priset för en flaska bordsvin öka med ungefär 3,50 danska kronor, motsvarande 4,50 svenska kronor. Priset för en back med trettio öl ökar med runt 7,60 danska kronor, motsvarande 9,80 svenska kronor. Den danska regeringen vill även höja tobaksskatten. 

”Rökning och hög alkoholkonsumtion är bland de allvarligaste hälsoriskerna”, skriver regeringen i budgetförslaget, och påpekar att en alkoholkonsumtion som överskrider rekommendationerna minskar den genomsnittliga livslängden med nästan 5 år.

Skattehöjningarna på öl och vin beräknas bidra med 625 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 803 miljoner svenska kronor, till statskassan under 2012.

Som ett led i arbetet med att förbättra folkhälsan planerar regeringen även att höja skatten på läsk, choklad och godis.

Jenny Stadigs

Mer från Accent