cannabis

College inkörsport till marijuanabruk

Antalet som testar marijuana under högskoletiden är nu den högsta på trettio år i USA.

Andelen som prövar marijuana för första gången under collegetiden har ökat dramatiskt de senaste tre åren i USA, och är nu uppe på nivåer högre än på tre decennier. Under 2015 testade var femte student marijuana för första gången. Det skriver Medical Xpress.

Resultaten är hämtade ur en årlig undersökning som genomförts av forskare från Michigans universitet sedan 36 år tillbaka. Undersökningen har initierats av National Institute on Drug Abuse.

Däremot ses ingen ökning bland unga i samma ålder som inte går på college. Det gör att skillnaden mellan collegestudenter och deras jämnåriga ökar, från 20 procent 2012 till 51 procent 2015.

– Det har skett en förändring i attityderna till marijuanabruk, säger Richard Miech, huvudförfattare till studien, till Medical Xpress.

Han pekar på att en majoritet av den vuxna befolkningen nu stöder legalisering för rekreationellt bruk av marijuana.

Richard Miech spekulerar i att studenter kan vara mer benägna att gå från attityd till beteende eftersom de varken har familj eller jobb att sköta och dessutom lever i en värld fylld av fritid och fester, ofta på långt hemifrån, utan övervakning av föräldrar.

Studien är publicerad i American Journal of Public Health.

Mer från Accent