Alkoholpolitik

Centerpartiet vill omforma alkoholmonopolet

Centerpartiet beslutade under helgens riksstämma att man vill jobba för att det ska bli lättare för lanthandlare att bli ombud för Systembolaget.

Det fanns mycket upprördhet inom Centerpartiet efter Systembolagets utspel mot gårdsförsäljning för några veckor sedan och två förslag hade lämnats in stämman om att jobba för ett avskaffande av alkoholmonopolet. Stämman valde dock att gå på partistyrelsens linje, men det var med en knapp majoritet som förslaget om att helt avskaffa alkoholmonopolet röstades ner. Istället beslutade man att arbeta för ett nytt slags licenssystem. I praktiken innebär detta en större frihet för Systembolagsombud att ha ett lager av alkohol och att kunna göra vinst på försäljningen, med Systembolagets priser som ett minimum.

Lennart Agén, chef för press- och samhällsrelationer på Systembolaget är försiktig när Accent når honom.
–Alkoholpolitiken vilar på pelarna pris och tillgänglighet. Det här systemet skulle kunna öka tillgängligheten på mindre orter. Men vi behöver möta representanter från Centern och se hur de resonerat innan vi kan uttala oss, säger han.

IOGT-NTO anser att en lanthandel som håller sig med ett eget lager inte längre är ett ombud utan en egen butik och att detta skulle innebära att alkoholmonopolet i praktiken är brutet och ersatt med ett licenssystem.

– Det innebär att vi inte längre har ett monopol. Det blir andra butiker med andra sortiment än vad Systembolaget har. Det är ett knivstick i ryggen på alkoholmonopolet, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero i en video efter att ha tagit del av beslutet.

Centerpartiet jobbar sedan tidigare för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Systembolaget har idag runt 500 ombud som främst är placerade på mindre orter och landsbygd.

Mer från Accent