Schweiz

Cannabisklubbar kan öppnas i Schweiz

I Schweiz planerar flera städer att öppna cannabisklubbar där alla över 18 kan röka cannabis. Planerna är kontroversiella.

Legaliseringskampanjen leds av den förra inrikesministern Ruth Dreifuss, skriver Swissinfo.

– Vi föreslår ett försök med en ny modell eftersom vi behöver få veta hur den svarta marknaden, kriminaliteten och folkhälsan skulle påverkas av regleringar, förklarar hon.

Tanken är att öppna klubbar dit vem som helst över 18 kan komma och röka cannabis.


Omkring 29 procent
av befolkningen i Schweiz har någon gång rökt cannabis och 5,7 procent har rökt det senaste året.

Ledningen i flera större städer i Schweiz anser att det är ett problem att de 5,7 procenten ses som brottslingar.

– Vi behöver regleringar. Inget totalförbud, men inte heller fritt fram. För mig är det nya förslaget den enda lovande vägen framåt, säger Franziska Teuscher, ansvarig för utbildning och sociala frågor i Bern.

Tillsammans med de ansvariga i andra stora städer vill Berns ledning hitta en lokal lösning eftersom de inte tror att staten kommer att ändra sin lagstiftning inom den närmaste tiden.

Bland motståndarna till planerna finns såväl ideella organisationer som experter och politiker.

Det finns heller ingen anledning att tro att den schweiziska befolkningen ställer sig särskilt entusiastiska till förslaget. År 2008 röstade de, med två tredjedelars majoritet, ned ett förslag om en liberalare cannabispolitik.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer