Cannabis som medicin i Sverige

DRUGNEWS. En juridisk gråzon gör import av cannabis som medicin möjlig. En 34-årig man har fått tillbaka en flaska cannabisolja som tullen beslagtog i somras. Reglerna är luddiga och beslaget hävdes. Nu kan han medicinera mot sin adhd och migrän.

Efter ett åklagarbeslut om att förundersökning av narkotikabrott lagts ner, så kunde Joakim Hedström från Norrköping förra veckan hämta ut beslaget, en flaska Dronabinol med 10 gram syntetisk cannabisolja, och börja droppa på kvällsmackan.

I 26 år har han letat efter något som kan lindra hans dagliga smärtor. Han har prövat adhd-medicinen Concerta, som inte fungerade. Senare år har han stridit för att få pröva cannabis i lindrande syfte – uppvaktat myndigheter och politiker, skrivit debattartiklar och bloggat.

På Läkemedelsverket fick han rådet att det kunde vara möjligt att få cannabis i medicinskt syfte utskrivet inom Schengenområdet och själv införa det till Sverige för eget bruk om mängden inte överskrider 30 dagars användning.

För ett halvt år sedan åkte han till Tyskland och en läkare skrev ut medicinen Dronabinol – oljelösning med rusämnet THC. Han hämtade ut den och flög hem. Han gick på rött i tullen på Arlanda och deklarerade medicinen. Den beslagtogs dock och han fick tala med polis, en förundersökning inleddes om misstanke om narkotikainnehav.

Förra veckan fick Hedström så beskedet att åklagaren lagt ner ärendet ”eftersom man med hänsyn till bevisningen på objektiva grunder inte kan förvänta sig en fällande dom”. Några dagar senare kunde han hämta ut den beslagtagna cannabisoljan på Ica.

Han har nu inlett medicineringen och skriver på sin blogg:
”Dag 1: Märker definitivt effekt av medicinen efter en timme. Jag är lugnare och mer tillfreds med tillvaron, annars oförändrat läge. Oklart om det bara är en stor trötthet jag känner, eller om jag har en något förändrad sinnesstämning.”

Hans kamp är inte över och om en knapp månad är medicinen slut.

– Det är bara en halv seger. Fortfarande vet ingen vad lagen säger eftersom vi inte fått en prejudicerande dom. Vi vet inte vad som händer nästa gång någon försöker föra in det i landet, säger han till Aftonbladet.

Tidigare har några svenskar fått licens för att använda syntetiska cannabis-medel, som Sativex och Marinol. Men vad det nedlagda åtalet mot 34-åringen innebär är oklart då det inte prövats i domstol. Kan han göra en resa till och hämta mer? Skulle även rökning av marijuana kunna tillåtas i medicinskt syfte?

Forskning om cannabis som läkemedel pågår. Syntetiska varianter tillåts i flera länder. Men att använda marijuana (torkade delar av cannabisväxten) är mer omstritt. I USA är det tillåtet att röka drogen för bl a smärtlindring i snart 15 delstater, men har inte godkänts av läkemedelsverket FDA.

Ansvariga ministern för narkotikafrågor Maria Larsson har tidigare sagt att hon inte vill att cannabisläkemedel ska tillåtas i Sverige.

• Se även artiklar i Folkbladet och Sydsvenska Dagbladet och inslag i SVT Östnytt.

Drugnews/SL

Mer från Accent