Cannabis

Cannabis på recept i Storbritannien

Från den 1 november 2018 kan brittiska läkare skriva ut cannabisprodukter på recept.

Det är enbart specialistläkare som kommer kunna skriva ut cannabis och enbart om patienten inte har kunnat behandlas på något annat sätt. Det skriver Läkemedelsvärlden.

En undersökning av bestämmelserna kring medicinsk cannabis i Storbritannien kom nyligen fram till att barn med epilepsi nekats att få cannabisolja utskrivet för att lindra sina symtom. Inrikesminister Sajid Javid sa att han berördes djupt av barnens berättelser och att han därför ville agera snabbt för att hjälpa dem. Han understryker dock att cannabis fortfarande är förbjudet att använda i russyfte.

Allmänläkare kommer inte kunna skriva ut medicinsk cannabis utan kommer som tidigare få ansöka till en expertpanel för sina patienters räkning. I Sverige kan patienter som inte kunnat hjälpas av andra läkemedel också få cannabis utskrivet. I nuläget existerar dock bara ett fåtal sådana undantag.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer