Cannabislegalisering

Brist på cannabis efter legalisering

Bara veckor efter legaliseringen av cannabis i Kanada börjar de lagliga försäljarna få ont om den eftertraktade varan. Kunderna vänder sig istället till olagliga återförsäljare.

I Ontario, Quebec och New Brunswick är lagren i stort sett tomma hos de legitima återförsäljarna och i en av provinserna har man fått stänga ner försäljningen helt i väntan på ny leverans. Det skriver New York Times.

Enligt Trevor Tobin, återförsäljare i Newfoundland, är producenterna för dåligt förberedda, odlar för lite cannabis och saknar nödvändig paketeringsutrustning. Efterfrågan på laglig cannabis har varit större än förväntat och licenseringen av producenter har gått långsamt. I nuläget finns 132 godkända producenter, men bara 78 av dem har fått sin licens.

Risken finns nu att cannabistörstande kanadensare istället vänder sig till den illegala cannabismarknaden, en marknad som omsätter uppskattningsvis 38 miljarder kronor årligen.

– Regeringen göder den svarta marknaden just nu. Det är dit våra kunder går när laglig cannabis är för svår att få tag på, säger Trevor Tobin.

Flera producenter säger till New York Times att man underskattat efterfrågan och att det funnits andra tekniska problem kring legaliseringen. En producent berättar till exempel att de fått slut på lim till de skatteklistermärken som behöver finnas på varje förpackning.

– Det är svårt att hitta kompetens inom en industri som fram tills nyligen varit olaglig, säger Mandesh Dosanjh på Pure Sunfarms i British Columbia.

I USA liberaliserades cannabislagarna i ytterligare tre delstater efter det senaste valet. Michigan kommer att legalisera rekreationellt bruk av cannabis medan Missouri och Utah röstade för att legalisera medicinskt bruk.

I North Dakota däremot röstade väljarna ner ett förslag att legalisera rekreationellt bruk av cannabis. Det betyder att 33 av USA:s 52 delstater har legaliserat cannabis, antingen för medicinskt eller rekreationellt bruk. Det rapporterar NPR.

Mer från Accent