Bio får servera alkohol efter lång tvist

Biografen Spegeln i Malmö ska få servera alkohol när den visar direktsänd opera från olika världsscener. Det har nu slutgiltigt slagits fast efter en lång tvist.

Enligt en dom i Regeringsrätten ska Sociala resursnämnden i Malmö bevilja biografen Spegeln tillstånd för alkoholservering i samband med operaföreställningar, skriver Sydsvenskan.se.

Orsaken till beslutet är att bion är att jämföra med en teater- eller konsertlokal då den visar direktsänd, digitalt överförd opera.

Sociala resursnämnden i Malmö har länge motsatt sig alkoholservering, och frågan har dragits igenom flera domstolar som har kommit fram till helt olika domslut. I och med Regeringsrättens dom är dock frågan slutgiltigt avgjord.

Nu är det alltså okej att servera vin och starköl i pauserna på biografer och samlingslokaler som visar livesändningar, enligt ett beslut från Regeringsrätten.

Vad innebär det här Våra Gårdars biografer?

-Vi kommer naturligtvis inte att servera någon alkohol vid våra digitala livesändningar. Men frågan är ändå principiellt viktig och öppnar upp för en mängd frågeställningar. Vad leder detta till i framtiden?  För den lokale biografägaren innebär det här en större frihet, men också ett större ansvar, säger Lars Gillegård på Våra Gårdar.

Jenny Stadigs och Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent