Cannabislegalisering

”Bedrövligt, en fullständig misär”

För att studera legaliseringens effekter, reste författaren och föreläsaren Staffan Hübinette till storstaden Vancouver. ”Omskakande”, säger han om upplevelsen på gatorna.

Kanada var ett av de första länderna i världen som legaliserade cannabis (den 17 oktober i fjol). Nu har Staffan Hübinette, författare och lärare i drogprevention på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare, besökt Vancouver – en stad som ofta kallas för Kanadas marijuanahuvudstad.

Tillsammans med författaren och narkotikaföreläsaren Pelle Olsson gjorde han fältstudier på gatorna. Han träffade också myndighetspersoner, vilka bland annat ansvarar för skadelindrande insatser, och som kunde berätta om stans övervakade injektionsrum och andra åtgärder.

– Vancouver är speciellt. De har en stor och öppen drogscen och i vissa kvarter som vi besökte finns det bara droger, hemlösa och kriminalitet. Vi besökte cannabisbutiker och jämförde med hur det såg ut i Colorado som vi besökte för några år sedan, berättar Staffan Hübinette.

Vistelsen kommer att ingå i en rapport om legaliseringens effekter som Staffan Hübinette arbetar med, där bland annat fältstudier från Vancouver och den amerikanska delstaten Colorado ingår.

I den amerikanska delstaten Colorado har cannabis varit legaliserat längre (i fem år) och Staffan Hübinette menar att det dröjer innan man kan se trender av konsumtionsutveckling och olika effekter som hälsa, trafik och arbetsliv  i de samhällen som öppnar upp för en allt mer liberal hållning till cannabis.

Men det finns data att studera redan nu. Enligt Staffan Hübinette kan man bland annat jämföra antalet trafikolyckor där förare har varit påverkade, före och efter legaliseringen, antal cannabis-relaterade akutbesök på sjukhus, och antal samtal till giftinformationen gällande exempelvis barn som har ätit föräldrarnas cannabisgodis.

– Fast det är svårt att säga om det skett en förändring precis det datumet då cannabis legaliserades i Vancouver. Det har funnits mängder av butiker som sålt cannabis olovligen i staden, men myndigheterna gjorde inte något åt problemet under många år. Visserligen kan man se att användningen ökat, men annars har det gått för kort tid för att dra några större slutsatser, säger Staffan Hübinette.

Betydligt tyngre droger än cannabis tas också helt öppet på många platser i Vancouver, och Staffan Hübinette blev överraskad – situationen var värre än han kunde föreställa sig.

– Det var omskakande. I en park exempelvis, mitt i stan – bara två kvarter från den idylliska turistgatan – hade hundratals tält där människor bosatt sig. Där var hemlöshet, droger, våld och kriminalitet den gemensamma nämnaren. Downtown Eastside är en gata med omgivande kvarter där är det fullt av  människor utmed trottoarerna som dealar droger, injicerar, säljer stöldgods eller sover under paraplyer, små tält och presenningar. Det var bedrövligt, en fullständig misär, säger han.

Mer från Accent