Politik

Anna Carlstedt skriver rörelsehistoria

Göteborg har en central roll i IOGT-NTO-rörelsens historia. Det var där IOGT startade i Sverige 1879, och det var där IOGT-NTO 130 år senare för första gången valde en kvinna till förbundsordförande.
– Jag känner mig stolt men också ödmjuk inför uppgiften, säger Anna Carlstedt.

 
 

Anna Carlstedt valdes till ny ordförande för IOGT-NTO. Här gratuleras hon av avgående förbundsordföranden Sven-Olov Carlsson. Foto: Pierre Andersson
Anna Carlstedt valdes till ny ordförande för IOGT-NTO. Här gratuleras hon av avgående förbundsordföranden Sven-Olov Carlsson. Foto: Pierre Andersson

– För mig är IOGT-NTO på liv och död, förklarade Anna Carlstedt i sitt första tal efter ordförandevalet. Jag vet att vi gör skillnad, och tillsammans ska vi göra Sverige nyktrare.
I sitt personliga och engagerade tal lyfte hon bland annat fram styrkan i mångfalden bland IOGT-NTOs medlemmar.
– Här finns alla åldrar, alla slags erfarenheter, alla politiska färger, alla trosuppfattningar – eller ingen alls. Vi är en mångkulturell organisation i ordets vidaste och bästa bemärkelse. Det ska vi vara rädda om.         
Anna Carlstedt har länge gått ut öppet med att hennes mamma var missbrukare.
– Jag gör det för att stötta alla som lever som vi gjorde, och som tror att de är ensamma. Jag vill visa hur vanligt det är, och att det kan drabba vilken familj som helst.
– Om jag kan hjälpa en enda människa till ett värdigare och bättre liv, är det värt det. Det är därför jag fortsätter att tjata om införselkvoter, höjda skatter och begränsad tillgänglighet.
Hon förklarade att hon var tacksam och stolt över det förtroende som hon fått från medlemmarna.
– Jag har svårt att tänka mig något finare än att vara förtroendevald.
– Men jag känner också stor ödmjukhet inför uppdraget, fortsatte hon. Det är ju inget sjunkande skepp jag tar över utan ett omfattande och förpliktigande arv. Och det är lätt att bli skräckslagen när jag tänker på raden av företrädare – Sven-Olov Carlsson, Kjell E Johanson, Rolf Persson, Olof Burman…
Anna Carlstedt lovade att engagera sig hundraprocentigt under de år hon lägger på sitt nya uppdrag. Samtidigt förklarade hon att sönerna Christoffer och Rickard alltid kommer att stå överst på hennes prioriteringslista, och att hon vill ha tid med både familjen och sitt civila arbete som forskare i franska språket vid Stockholms universitet.
– Men folkrörelsearbete är en lagsport, och vi är många. Ni har valt en ny lagledare, och tillsammans är vi ett vinnande team.
Hon uppmanade alla medlemmar att tillsammans med henne stå upp för visionen om en nyktrare värld och med både tålamod och otålighet hjälpas åt att utveckla nykterhetsrörelsen.
– Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, förklarade hon.
Anna Carlstedt vill göra IOGT-NTO till en ännu starkare folkrörelse och en ännu mer aktiv samhällsdebattör.
– Det är många som behöver oss, och vi behöver vara deras röst. Tillsammans ska vi göra Sverige nyktrare, lovade hon och belönades med kongressens längsta och varmaste applåd.

Mer från Accent