eu

Andrine Winther vill driva alkoholpolitik i EU

Andrine Winther, vice ordförande i IOGT-NTO, kandiderar till Europaparlamentet 2019. Det behövs åtminstone en nykterist som lagstiftare i EU, säger hon.

Söndagen den 26:e maj väljer svenskarna vilka de vill skicka till Europaparlamentet i Bryssel för att påverka EU:s framtida politik. Andrine Winther, med mångårig erfarenhet av arbete i IOGT-NTO-rörelsen, är en av de som kan kryssas fram från Socialdemokraterna.

– Det känns jättekul och motiverande! Sverige är en enda valkrets i EU-valet och det behövs bara 50 000 kryss för att komma in i Europaparlamentet, säger 42-åringen från Gustavsberg.

En orsak till att hon kandiderar är för att hon vill vara en röst för barnen, eftersom det är de vuxna som avgör vilket sorts Europa de unga får växa upp i. Andrine Winther anser också att detta valet är extra viktigt – framförallt på grund av högerextremismen som breder ut sig.

– Grundläggande rättigheter hotas. Det EU som skapades för att bygga fred, bekämpa extremism och skapa välstånd är hotat. Vi behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen, säger hon.

Andrine Winther. Foto: Självporträtt.

Och vad är då det viktigaste för Andrine Winther? Några av de frågor som ligger hennes hjärta närmast är miljö, demokrati och schyst frihandel. Hon säger att hon vill ta kampen mot ”sunkiga värderingar och agera stenhårt mot de som inte lever upp till demokrati och allas lika värde”. Alkoholpolitiken har naturligtvis också en topplacering på agendan. Andrine Winther anser att EU har övertagit medlemsstaternas möjlighet att föra en restriktiv alkoholpolitik, vilket hon vill förändra.

Följande alkoholpolitiska frågor är några av de Andrine Winther vill driva om hon blir vald:

– Vinproduktion och marknadsföring av alkohol måste sluta subventioneras genom jordbruksbudgeten. ”Det är våra skattepengar”.

– Alkohol prioriteras i handelsavtal. Idag gynnas alkoholindustrin på andra sektorers bekostnad. ”Det är oacceptabelt”.

– Kryphålet som gör att TV-bolag kan sända alkoholreklam i Sverige från andra länder måste bort.

– Skärpta regler måste införas så att alkoholindustrins inflytande över EU-institutionerna genom lobbying försvinner.

Hon hoppas också att fler inom rörelsen börjar engagera sig aktivt i EU:s alkoholpolitik – särskilt med tanke på att alkoholindustrin har enorma resurser och inflytande, vilket rör utvecklingen i vad hon ser som fel håll.

– Men vi ska vara många. Människor med argument, engagemang och jäklar anamma slår alkoholindustrins pengar varje dag i veckan.

Mer från Accent