Varningstexter

Amerikansk protest mot irländsk cancervarning

Amerikanska ämbetsmän försöker stoppa cancervarningar på irländska alkoholförpackningar.

Innan Donald Trump valdes till USA:s president sa han att han inte förstod varför alkoholindustrin inte var utsatta för samma ifrågasättande som tobaksbolagen. Det skriver nyhetswebben Mother Jones.

Istället försöker nu hans administration stoppa det som kan bli den första lagen i världen som tvingar producenterna att varna för cancerrisker med alkohol på förpackningarna. Tidigt i våras gav den federala handelsmyndigheten, Office of the United States Trade Representative, ut en rapport om utländska handelshinder. Där listas alla lagar i andra länder som administrationen ser som handel hinder. De lagarna kan också komma att ifrågasättas av världshandelsorganisationen, WTO.

Med på årets lista är den föreslagna lagen om cancervarningar på alkohol som den irländska regeringen föreslagit ska bli obligatorisk. Ett förslag som följer WHO:s rekommendationer, enligt vilka varningstexter kan vara en väg att motverka cancer. Lagförslaget gick igenom i överhuset i december och har nu tagit sig halvvägs genom underhuset. Går den igenom blir Irland det första landet i världen med cancervarningar på förpackningar.

Enligt Mother Jones är det tydligen ett prejudikat som alkoholindustrin inte vill se och industrins lobbyister pressar på allt hårdare.

Den amerikanska organisationen Distilled Spirits Council har protesterat till EU-kommissionen eftersom de anser att etiketter med cancervarning skulle innebära ett handelshinder och inte är baserat på vetenskap.

”Om alla måste ha varningstexten så förstår jag inte hur det kan störa handeln” sa den irländska senatorn Frances Black när hon talade i senaten i november.

Hon säger att hon blir chockad och nedslagen av den intensiva lobbyverksamhet och desinformation som spridits mot lagförslaget som syftar till att förbättra folkhälsan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer