Almedalsdrinken

Almedalsdrinken glödhet

Årets Almedalsdrink gjorde succé – igen. Närmare 5 500 drinkar serverades, bland annat under partiledartalen. "Alla" tyckte den var god, enligt UNF:s ordförande.

Timmen innan statsminister Stefan Löfvén ska hålla sitt tal är det fullt av människor i ett soligt och sommarvänligt Almedalen. Kring nykterhetsrörelsens drinkteam, bestående av ett gäng flinka UNF:are, är det full fart. De blandar och serverar Almedalsdrinkar på löpande band till varma och törstande, som tacksamt tar emot årets rabarber- och gingerbeer-baserade drink.

Receptet är tryckt på baksidan av drinkteamets rosa t-shirts, och många är de som ber UNF:arna vända ryggen till så att de kan fota av drinkreceptet med sin mobilkamera. Två av dem som stannat upp för att pröva drinken är Nima Dervish och Rickard Möller, som låter sig väl smaka när Sigrid Björk, UNF, går förbi med en fullastad bricka.

Intresset var stort när Sigrid Björk och de andra UNF:arna serverade årets Almedalsdrink. Foto: Ulrica Ambjörn.
Intresset var stort när Sigrid Björk och de andra UNF:arna serverade årets Almedalsdrink. Foto: Ulrica Ambjörn.

– Gud vad gott! Vi visste inte vad det var som serverades, och drinken är godare än vi förväntade oss. Det tyckte hela vårt sällskap, säger Nima Dervish.

Rickard Möller beklagar att han hann ta en stor tugga på sin hamburgare innan han smakade drinken.

– Trevlig smak. Jag tycker nog att det kunde ha smakat mer rabarber, men jag är rädd att hamburgaren pajade smaken, lök och rabarber var ingen bra kombination, skrattar han och konstaterar att han nog får pröva en Almedalsdrink till.

Närmare 5 500 drinkar delades ut från söndag till torsdag under Almedalsveckan.

UNF:s ordförande Eric Tegnander är nöjd och stolt.

– Mottagandet har varit överraskande positivt. Vi har ju olika drinkar varje år och alla har varit goda, men alla faller ju inte alla i smaken. Men i år har jag bara hört en som tyckte att den var ”så där”. Alla andra har sagt att den är god utan att bli tillfrågade. Ett stort tack till Örjan Åstrand som tagit fram drinken, säger han.

Nytt för i år har varit att drinken serverats under partiledartalen måndag, tisdag och onsdag.

– Vi hörde av oss till partierna i förväg och kollade om det fanns intresse. Och det gjorde det. Av praktiska skäl blev det måndag till onsdag. Det är kul att de ville att vi skulle vara där och att det var uppskattat, säger han.

Efter fem år är Almedalsdrinken inte längre någon sensation.

– Den har blivit ett stående inslag som folk känner till. Det är något man förväntar sig ska finnas. Det är lite tråkigare, men det är bra för varumärket och öppnar dörrar för oss, säger han.

Han är stolt och tacksam över alla ideella insatser.

– Det här är sant folkrörelsearbete. Femton UNF:are har helt ideellt slitit med att blanda och dela ut drinkar. De har backats upp av frivilliga från IOGt-NTO och NSF.

I Almedalsbrevet, ett nyhetsbrev som publiceras av kommunikationsföretaget Intellecta, rapporteras att ”rosévinsdöden” nått Almedalen: ”Sedan Almedalsdrinken lanserades 2012 har antalet pressklipp i mediearkivet, som nämner ”rosévin” och ”Almedalen” tillsammans, minskat med över 50 procent, från 119 träffar år 2012, till 54 träffar i år.”

Här är receptet till årets Almedalsdrink

• 2 cl Brunneby rabarbersaft.

• 4 cl gingerbeer.

• 15 cl tonic water.

• 1 skiva lime.

• 1 rabarberstav.

• Is.

• Häll rabarbersaft och gingerbeer i ett glas. Lägg i is och fyll upp med tonic water. Garnera med en skiva lime och gärna en rabarberstav som ätbar drinkpinne.

Mer från Accent