Andelen unga män som dricker farligt mycket har fördubblats på fyra år. Det visar en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet.
Det är främst gruppen män mellan 25 och 29 år som sticker ut när Statens Folkhälsoinstitut, FHI, har sett över utvecklingen av svenskarnas alkoholkonsumtion de senaste åren. Här har andelen som har ett riskbruk nästan fördubblats, från 7 procent 2004 till 13 procent 2008.
– Vi ser några mycket oroande utvecklingstendenser, säger Nils Stenström, enhetschef vid FHI och huvudansvarig för den kommande rapporten till SvD. Samtidigt ser vi nu också en ökning av akuta alkoholskador, vilket också är oroande.
Bland annat framgår det av rapporten att akuta alkoholskador, rattfylleri och misshandel har blivit vanligare. Antalet anmälda misshandelsfall är nu 47 procent fler än för tio år sedan.
– Främst beror det här på att alkoholen har blivit mer tillgänglig, säger Nils Stenström. Det är fler serveringstillstånd, ökade öppettider och en intensifierad marknadsföring mot unga.
Nils Stenström är också kritisk mot de förebyggande åtgärder som används.
– Det finns hundratalet metoder men många av dem saknar vetenskapligt stöd. Information i skolor och kampanjer har exempelvis svag bevisad effekt.
Not: Män anses ha ett riskbruk av alkohol när de dricker mer än 14 så kallade ”standardglas” alkohol på en vecka. Det motsvarar exempelvis 2,25 flaskor vin eller 56 cl sprit.
Pierre Andersson