Allt fler serverar alkohol

Antalet krogar och restauranger som serverar alkohol fortsätter att öka. Enligt Statens Folkhälsoinstituts senaste statistik kan du köpa öl, vin och sprit på nästan 11 000 ställen i Sverige i dag.

Sedan början på nittiotalet har antalet serveringstillstånd nästan fördubblats i Sverige. Varje år tillkommer det fler krogar, restauranger, barer och caféer som har alkohol på menyn.

Enligt Statens Folkhälsoinstituts, FHI:s, alkoholstatistik för 2009 finns det 10 960 serveringstillstånd i Sverige. År 2000 var motsvarande siffra 9 631 tillstånd.

– Utvecklingen är en följd av en mer generös inställning bland kommunerna att bevilja serveringstillstånd och göra alkohol mer tillgängligt, säger Matz Larsson som är chef för avdelningen för tillsyn på FHI i en kommentar.

IOGT-NTO befarar att trenden kommer att hålla i sig. Om den nya alkohollagen som regeringen föreslagit antas tror många att serveringstillstånden kommer att öka kraftigt. En ökning med 26 procent, eller tio nya serveringstillstånd per kommun, spår 67 procent av Sveriges alkoholhandläggare, i en undersökning som IOGT-NTO genomfört.

Det beror på en ändring i formuleringarna som ska göra det möjligt för exempelvis sushirestauranger att få servera alkohol. I dag krävs det att restaurangen serverar ”lagad mat”, med den nya lagen ändras formuleringen till ”lagad eller på annat sätt tillredd mat”.

Joanna Wågström

Mer från Accent