Alkovåldet tar polisens tid

Lars Lehman som är närpolischef i Vasastan ser tydliga kopplingar mellan krogarnas öppettider, antalet serveringstillstånd och våldet i de centrala delarna av Stockholm. Foto: Joanna Wågström

De alkoholrelaterade våldsbrotten tar stora resurser från närpolisen i centrala Stockholm. Varje helg jobbar 60 extrainsatta poliser för att klara av alla brott som sker under helgnätterna. Samtidigt ökar antalet krogar med utskänkningstillstånd och sena öppettider.

– Det blir tufft för mina kollegor här, säger Lars Lehman, närpolischef i Vasastan.

I Stockholm uppskattar närpolischeferna att upp till 75 procent av alla våldsbrott är kopplade till alkohol eller andra droger.

Enligt Lars Lehman, närpolischef i Vasastan, går hälften av fältresurserna hos polisen i Stockholm till alkoholrelaterade våldsbrott.

– Krogarna måste ta ett större ansvar med egna vakter. I nuläget stödjer samhället krogvärlden och den miljön med lättillgänglig alkohol och sena öppettider. Krogägarna vill sälja så mycket alkohol som möjligt och vi får lägga otroligt mycket kraft på den resulterande brottsligheten. Det är bekymrande och det krävs bara fler och fler poliser.

Samtidigt har antalet utskänkningstillstånd ökat. 1987 fanns det cirka 3 000 tillstånd i Sverige, 20 år senare var motsvarande siffra 10 800.

– Politikerna som införde den här ökade tillgängligheten ville att de skulle vara lika lätt att få tillståndet som att bli av med det, en sådan tanke kan jag köpa, men i praktiken är det ytterst sällan en krogs tillstånd dras in, säger närpolischefen Lars Lehman.

Polisen vill begränsa öppettiderna eftersom kopplingarna mellan de sena krogstängningarna och de grova våldsbrotten är tydliga. Längre tider på krogen betyder längre tid att dricka. Man tänker mindre på konsekvenser, vågar mer och tappar empatin för offret.

– Det är som att när man väl fått ner någon ska man sparka för att vara säker på att den här personen inte ska resa sig och ge tillbaka. Man vill vara säker på att slå ut den här människan, säger Lars Lehman.

Erik Ardelius

Mer från Accent