Alkoholpolicy

Alkoholindustrin urholkar alkoholstrategi

Australiens nya nationella plan för att hantera alkoholberoende har urholkats av alkoholindustrin. Det rapporterar den australiska nyhetskanalen ABC.

Australiska regeringen har lagt flera år på att försöka utforma en nationell alkoholstrategi för att hantera de skador och problem som uppstår av överdriven alkoholkonsumtion i landet.

Nu visar det sig att lobbygrupper inom alkoholindustrin har underminerat de planerna, rapporterar tidningen the Guardian.

Myndigheterna släppte ett första utkast av alkoholstrategin redan 2017. Men i fjol närmade de sig en rad nya aktörer, bland annat inom alkoholindustrin – vilket resulterat i ett nytt förslag.

Det senaste utkastet för alkoholstrategin läckte till den australiska nyhetskanalen ABC i somras. Kanalen kunde då rapportera att strategin urvattnats såpass mycket att en verkställande myndighet för ett av Australiens territorier, har avböjt att stödja strategin, på grund av oro över alkoholindustrins inblandning.

En ideell hälsoorganisation, The Foundation for Alcohol Research and Education, FARE, har nu analyserat de olika utkasten och hävdar att på det senare syns ”alkoholindustrins fingeravtryck överallt”.

Språket i det nya utkastet har exempelvis ändrats så att industrin kan lägga sig i reformprocessen. Det första utkastet konstaterade att man inte stödjer någon aktiv roll för industrin i utvecklingen av strategin i Australien– de meningarna har raderats i det senaste utkastet.

Andra textstycken, till exempel att Australiens dryckeskultur lett till en farligt hög konsumtion, har också ändrats, och drickandet framställdes snarare som en positiv aspekt:

”Alkohol är en naturlig del av australiensisk kultur och det spelar en central roll i de flesta människors sociala liv. Forskning illustrerar tydligt att oavsett om människor firar, umgås, nätverkar, kopplar av, visar medömkan eller belönar sig, spelar alkohol en väsentlig roll”, stod det i det bearbetade utkastet.

Enligt FARE har språket försvagats rörande hur regeringen bör agera, och i revideringen hade man mjukat upp förslag om prissättning och reklamreglering för alkohol.

Alcohol Beverages Australia, som arbetar med att främja alkoholindustrin i landet, medger att de har deltagit i en ”öppen och transparent konsultationsprocess” för Australiens nya nationella alkoholstrategi. De hävdar att siffror visar att alkoholkonsumtion i landet minskar och att de flesta människor konsumerar ansvarsfullt, men sade också i ett uttalande att: ”Vi håller med om att alkoholrelaterade skador ska adresseras i en nationell, evidensbaserad strategi.”

Studier har visat att alkoholindustrin donerar pengar till stora politiska partier i Australien. Forskning som publicerades i the Drug and Alcohol Review i fjol, visar att industri donerade motsvarande drygt 50 miljoner svenska kronor mellan 2005 och 2015. Donationerna tenderade att öka under pågående politiska debatter som handlade om potentiella alkoholreformer.

Landets senaste nationella alkoholstrategi gick ut 2011. Efter den massiva kritiken sedan alkoholindustrins inblandning uppdagats, väntas nu den nya alkoholstrategin dröja ytterligare.

Mer från Accent