Alkoholfri idrott och kultur målet för Folknykterhetens vecka

I dag börjar Folknykterhetens vecka och IOGT-NTOs kampanj Stor och liten. ”Idrott och kultur hör ihop med alkohol och det vill vi ändra på – idrott och kultur ska vara öppet för stor och liten”, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Folknykterhetens vecka pågår under vecka 22 och firas med över 200 evenemang runt om i landet. Kulmen är under torsdagen som är Folknykterhetens dag.

– I år kände vi att vi ville ha en lite mer positiv kampanj. Vi har ju haft framgång med kampanjen ”Stoppa alkovåldet” som vi har haft de senaste åren, men det är ju ett ganska hårt budskap. I år ville vi lyfta uppsidorna med nykterhet, och då blev det ”Stor och liten”, säger Anna Carlstedt.

Syftet med kampanjen är att kännedomen om IOGT-NTO och vad organisationen står för ska öka och att frågan om alkoholfri idrott och kultur ska uppmärksammas.

– Vad skulle hända om man exempelvis hade alkoholfria fotbollsderbyn eller alkoholfria konserter? Då kanske folk skulle våga ta med sig barn och barnbarn. I dag är alkohol normen överallt. Med vår kampanj vill vi uppmärksamma att utan alkohol skulle fler kunna ta del av det som händer.

Hur för ni ut det här budskapet?

– Du hittar oss på gator och torg och kan ta en ballong som det står ”Stor och liten” på för att visa att du stöder oss. Vi ska dessutom träffa politiker för att höra om de kan tänka sig alkoholfri idrott och kultur, säger Anna Carlstedt.

Jenny Stadigs

Mer från Accent