världens barn

Alkoholfokus i årets Världens barn-insamling

Alkohol som utvecklingshinder hamnar i fokus under årets Världens barn-kampanj. Inför galan besöker en känd profil IOGT-NTO-rörelsens projekt i Tanzania för att spela in ett tv-inslag.

I år uppmärksammas några av IOGT-NTO:s hjärtefrågor under Världens barn-kampanjen, som genomförs av Radiohjälpen. Insamlingen kickstartar i slutet av september, och kulminerar i en tv-sänd gala den 4 oktober. Enligt Radiohjälpens generalsekreterare, Kristina Henschen, har alkohol hittills varit en alldeles för underrepresenterad aspekt i biståndsvärlden.

– Det är hög tid att vi uppmärksammar problemet, för alkohol och barn går inte ihop. Tyvärr är alkohol fortfarande ett vanligt inslag när man träffas internationellt i affärslivet, biståndet och som diplomater. Det är en olycklig signal när olika projektpartners ska samarbeta, säger hon.

Kristina Henschen konstaterar att alkoholkonsumtion hindrar samhällen från att utvecklas, och påverkar allt från ekonomi och hälsa, till våld och barns situation i många länder. Det finns också en stor risk att biståndspengar går till fel saker; till exempel att underhålla en förälders missbruk istället för ett barns skolgång.

– Det är obehagligt. Jag har själv sett exempelvis hur arbetare i Togo får sina bonusar betalda i läsk eller alkohol. Många väljer alkohol, och så är det på många platser i världen. Även i Sverige för 150 år sedan kunde arbetare få betalt i brännvin, så vårt land har också gjort en resa. Därför kan vi dela med oss av många lärdomar, säger Kristina Henschen.

För att förändra situationen menar hon att medvetenheten kring problemet måste öka. Men det går inte enbart att peka finger åt hur problemen ser ut utomlands – många enskilda personer behöver också rannsaka sig själva och sin egen organisation.

Därför har även Radiohjälpen nyligen antagit riktlinjer där de tar avstånd från alkohol och ser till att aldrig betala för alkoholhaltiga drycker vid representation eller andra sammanhang. Men Kristina Henschen har lagt märke till problemen på andra håll.

– Jag har sett hur folk from organisationer beställer in alkohol i kulturer där det inte är acceptabelt, utan uppfattas negativt. Ur ett maktperspektiv anser jag att det är fel att åka ut i fält och dricka alkohol inför samarbetspartners. Som organisation måste man därför också tänka på att bete sig som en förebild, säger Kristina Henschen.

Inför Världens barn-galan kommer Sveriges television i augusti att besöka IOGT-NTO:s projekt i Tanzania för att spela in ett reportage tillsammans med en känd person. Vem det blir som åker dit är ännu inte helt spikat.

– Vi letar efter någon som kan relatera till alkoholproblematiken och som kan föra ett resonemang kring det, säger Kristina Henschen.

Mer från Accent