IOGT-NTO

Alkoholen breder ut sig

Radioprogrammet "Plånboken" i P1 handlade idag om den ökade tillgängligheten på alkohol och svenskarnas allt mer liberala attityd. Medverkade gjorde bland andra IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

I programmet intervjuas besökare som dricker alkohol på ICA Supermarket vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Christer brukar gå dit ett par gånger i veckan tillsammans med sina kompisar efter jobbet. Jessica tycker om att kunna äta och ta ett glas vin i mataffären. En vana som hon lagt sig till med när hon bodde utomlands.

När alkohollagen ändrades, så att även ställen som inte serverar tillagad mat, kan söka serveringstillstånd kom ansökningar från några livsmedelshandlare. IOGT-NTO och polisen protesterade utan resultat. ICA Supermarket vid Medborgarplatsen i Stockholm är en av de butiker som serverar öl och vin.

Enligt Jenny Cisneros Örnberg, från SoRAD (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning), är det inte antalet serveringsställen i sig som är problemet. Problemet är den ökade alkoholliberaliseringen i samhället, som serveringstillstånden är ett uttryck för.

– Generellt visar forskningen att ju högre tillgänglighet desto större blir skadorna.  Vi har avskaffat fyra av de fem monopol vi hade, vi tillåter alkoholreklam, priserna har sjunkit, öppettiderna på Systembolaget har blivit generösare och vi har numera självbetjäning. Folk är också mer liberala i sina åsikter, säger Jenny Cisneros Örnberg.

Rickard Nordin, centerpartistisk politiker, tycker inte att det är något problem med vin i matbutikerna.

– Man kan diskutera var i butiken man ska få dricka, om det ska vara i en avskärmad yta. Samtidigt är det inte de här ställena som står för den ökade konsumtionen utan de höga införselkvoterna, spritbussarna och alkoholreklamen. Det är det vi måste ändra på säger han.

Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO, säger att många ser alkoholen som en guldkant på tillvaron som de gärna vill ha tillgänglig, men att de flesta accepterar att det finns restriktioner om det hjälper andra.

– Vi känner nog alla någon som har problem med alkoholen. Att de inte ens ska kunna gå in i en mataffär utan att mötas av alkohol är besvärligt för många.

Mer från Accent