Övergrepp

Alkohol vanligt vid sexuella övergrepp

Alkohol är en vanlig drog vid sexuella övergrepp. Det visar en kommande studie och även den verklighet som möter aktiva i Föreningen Tillsammans.

En av slutsatserna i en pågående undersökning vid Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm är att det finns en stor våldtäktsdrog: alkohol. Många som kommer till mottagningen berättar att de inte minns något alls från övergreppet och därför tror att de har blivit drogade med narkotiska preparat. Det berättar Anna Möller, medicinskt ansvarig läkare, i en intervju med tidningen Ottar.

– Men när man nått en viss alkoholkoncentration i blodet kan det också ge stora minnesluckor, säger hon.

Julia Östfeldt, verksamhetsledare på Tillsammans, en förening av och för personer som utsatts för sexuellt våld i någon form, är inte förvånad över studiens resultat.

– Det speglar det vi möter i vår verksamhet. Många som söker stöd hos oss har trott att de blev drogade. De har minnesluckor och var väldigt berusade när övergreppet skedde, säger hon.

I tidigare studier har patienter i det akuta skedet efter ett övergrepp fått frågan om vilka droger de tagit frivilligt. Då kan det vara lätt att känna sig trängd och kanske inte säga sanningen. Genom att ta prover i det akuta läget och sedan fråga personerna i lugn och ro vid återbesöket om de vill berätta mera, ska studien vid Södersjukhuset nu ge en mer rättvisande bild. Resultatet ger misstankar om att gärningsmännen utnyttjar ett tillfälle där offret redan är i en utsatt situation.

Har inte den som blir utsatt insett hur mycket hen druckit?

Julia Östfeldt

– Man försöker rationalisera sitt eget beteende, göra det begripligt, speciellt när man är traumatiserad. Lite på vägen tappar man kontrollen över hur mycket man har druckit. Om någon har ett risk- eller missbruk är ju personen också sjuk i den meningen. Det är förknippat med mycket skuld och skam att dricka för mycket eller ta droger och sedan bli utsatt för övergrepp. Om du har gjort det får du skylla dig själv tycker många, säger Julia Östfeldt.

Fram till mars 2005 räknades det inte som våldtäkt om offret druckit sig berusad på alkohol och inte kunnat värja sig. Det krävdes att gärningspersonen hade drogat eller tvingat i offret alkohol. Efter en lagändring 1 april 2005 är det numera lika allvarligt att förgripa sig på en person som på egen hand har druckit sig kraftigt berusad som på en nykter person.

Men tankesättet om den egna skulden hänger kvar menar Julia Östfeldt.

– Det finns en rädsla att vara helt ärlig, att skuldbeläggas och då inte få upprättelsen man behöver för att kunna gå vidare.

Vi vet att det finns ett samband mellan sexualbrott, våldsbrott och alkohol och vi behöver problematisera sättet vi dricker på och varför, tycker Julia Östfeldt.

– Hälften av alla gärningsmän är påverkade av alkohol eller droger när de begår övergrepp. Vi har en del av lösningen framför oss, men det har vi svårt att prata om. Generellt vill vuxna ha sin alkohol i fred, de vill inte koppla ihop den med tråkigheter. Men allt det här hänger ihop, säger hon.

Föreningen Tillsammans pratar om normer och stereotyper kopplade till alkohol när man möter unga, till exempel i skolor.

– Ta tv-serien Paradise hotel. Den går ut på att deltagarna ska dricka skitmycket för att skapa bråk och intriger. Vad sänder det ut för signaler?

Studien vid Södersjukhuset beräknas bli klar under hösten 2018.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent