Afrika

Alkohol i plastpåse hot mot folkhälsan

Uganda förbjuder nu konsumtion och försäljning av alkohol i plastpåsar. Detta i ett försök få bukt med landets växande alkoholproblem.

Enligt den nya regleringen måste alkoholproducenterna i Uganda istället paketera alkohol i flaskor som är minst 200 milliliter stora. Orsaken är att landets tjänstemän hävdar att plastpåsarna hotar folkhälsan.

De små plastförpackningarna är populära bland låginkomsttagare, eftersom de kan kosta så lite som motsvarande en svensk krona.

Ugandas handelsminister, Amelia Kyambadde, säger till brittiska BBC att påsarna ofta köps av skolbarn.

– Eftersom många har råd med den här alkoholen, det är något folk kan bära med i väskan, eller i fickan. Konsumtionstakten har varit väldigt hög, säger hon.

Uganda ligger på sjunde plats bland länder med högst alkoholkonsumtion i Afrika. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dricker 21 procent av befolkningen i Uganda på ett ohälsosamt sätt.

BBC:s utsända reporter i huvudstaden Kampala rapporterar att det finns en oro i landet över att det nya förbudet mot alkoholpåsarna kan komma att leda till att många människor istället köper illegal hembränd alkohol.

Än så länge har Uganda ingen nationell alkoholpolicy, och även mycket lite reglering rörande alkoholens tillgänglighet och reklam. Regeringen har dock meddelat att man även arbetar på en reglering för hembrända alkoholhaltiga drycker i landet.

Mer från Accent