Alkohol ökar risken för bröstcancer

Redan efter ett till två glas per dag ökar risken för bröstcancer. Riskökningen gällerden hormonkänsliga varianten av bröstcancer.

En ny amerikansk studie av 1 900 kvinnor som passerat klimakteriet visar att kvinnor som dricker ett till två glas öl, vin eller sprit per dag löper 30 – 60 procents ökad risk att drabbas av bröstcancer. Det rapporterar den amerikanska nyhetskanalen ABC news.

Ökningen gäller endast den form av bröstcancer som påverkas av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron.  Det är den vanligaste formen av bröstcancer, men också den minst dödliga.

− Den här cancerformen är inte så aggressiv, säger Claudine Isaacs, professor i onkologi vid Georgetown University Lombardi Comprehensive Cancer Center.

Hon är en av forskarna som genomfört studien. Resultaten stöder en större studie som publiserades i höstas. Den genomfördes på mer än 100 000 kvinnor och visade att så små mängder som tre till sex glas i veckan ökade risken för bröstcancer med 15 procent.

− Resultaten är betydelsefulla eftersom det är relativt få riskfaktorer man kan påverka själv, men alkohol är en av dem, säger Claudine Isaacs.

Tidigare studier har bara tittat på antalet fall av bröstcancer. Fokus i den nya studien har varit att titta på vilka former av bröstcancer som påverkas.

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer