alkohol och sömn

Alkohol och kaffe stör viktig sömn

Sömnen är viktig för vår hälsa och för vad vi presterar. Att använda alkohol för att somna lättare eller kaffe för att slippa sova är ingen bra lösning.

Inför tentor eller andra viktiga uppgifter försöker många hålla sig vakna med kaffe. Andra gånger kan stress göra det svårt att sova. Alkohol gör att man somnar lättare, men man vaknar samtidigt tidigare och får en mer fragmenterad sömn med sämre kvalité. Det skriver Göteborgs Posten idag.

Ludger Grote, överläkare och docent vid Sömnmedicinsk avdelning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och författare till läroboken Sömnhandboken, säger att det är en dålig investering att spara på sömnen.

− Vissa studenter häver i sig en liter kaffe under kvällsstudierna eller ger sig på kemiska preparat för att trycka undan sömnbehovet. Det mår hjärnan inte bra av. Det är extremt viktigt med den minneskapande sömnen, säger han till Göteborgs Posten.

Många ungdomar vänder på dygnet, sover på dagen och är vakna på natten. Men, människan är gjord för att vara vaken på dagen och sova på natten. När solljuset minskar ökar utsöndringen av hormonet melatonin i hjärnan och vi känner oss sömniga. De flesta behöver sova sju till åtta timmar per dygn, enligt Göteborgs Posten.

En kortare tids sömnbrist klarar kroppen bra. Det händer alla. Idag är det dock fler än tidigare som har kroniska sömnsvårigheter.

− Sömnsvårigheter bland allmänheten ökade stadigt fram till och med början av 2000-talet. Med största sannolikhet är det vårt moderna, fartfyllda 24-timmars-samhälle som håller oss vakna. Man skall vara online hela tiden, telefonen är alltid på. Det medför en risk för allt fler olyckliga människor. Sover man inte gott, finns en risk att bli psykiskt instabil, säger Ludger Grote.

Hans tips för god sömn är att försöka balansera dagen med mental och fysisk stimulans och att stänga av datorn och lägga bort telefonen när det är dags att varva ner. Bättre då att läsa en bok eller tidning eller titta på TV. Undvik alkohol, kaffe och te. Ha svalt och mörkt i sovrummet. Kan du ändå inte sova är det ingen idé att ligga och oroa sig.

– Grundtanken kring sömn är: börjar du kämpa för den, har du redan förlorat. Ha en tidning liggande som du kan titta i, gör ingenting för upphetsande. Gå inte upp och titta på Harry Potter, säger Ludger Grote.

 Eva Ekeroth

Mer från Accent