Valborg

5 tips inför Valborg: Så hjälper du ditt barn att säga nej till alkohol

Fråga utan att fråga ut. Visa att du finns där. Hjälp ditt barn att säga nej, men skuldbelägg inte. Och fortsätt att prata. Det är Bris råd till föräldrar inför Valborgsfirandet.

Många unga gör sin alkoholdebut på Valborg. I Bris, Barnens rätt i samhället, kontakter om Valborg är alkohol den gemensamma nämnaren.

Unga som kontaktar Bris inför Valborg är oroliga för vad som ska hända om de dricker alkohol. En del säger att de hamnar utanför om de väljer att inte dricka, medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna säga nej och låta bli. Det kan också handla om oro för att prata med sina föräldrar om alkohol, och rädsla för att föräldrar ska bli arga och straffa om de får veta att en har druckit.

– Vi vet att Valborg är en helg då många unga dricker för första gången. Det kan ofta handla om grupptryck, och en önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

I dagarna efter Valborg brukar unga kontakta Bris för att prata om sådant som hänt som de funderar kring och vill prata med en vuxen om.

– Det kan handla om att de känner att de druckit för mycket och gjort något som de ångrar, att de hamnat i konflikter med kompisar, eller i värsta fall att de utsatts för övergrepp eller våld, säger Magnus Jägerskog.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
  2. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Det går också att ringa Bris vuxentelefon om barn. Den har öppet måndag till fredag kl 9-12 och nås på telefonnummer 0771-50 50 50.

Lagom till Valborg skickar IQ ut årets upplaga av boken Tonårsparlören till alla fjortonåringars föräldrar. Även andra vuxna som har en tonåring i sin närhet kan ha nytta av att läsa boken.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent