17-åringen hoppade på Christers huvud


Christer Dyrwoold var nära att dö när han misshandlades av en 17-årig kille. ”Jag kallar det för en olycka eftersom det var en olycka att jag var där”, säger han. Foto: Erik Ardelius

Christer Dyrwoold på platsen där han misshandlades 15 år efter händelsen. Foto: Erik Ardelius

Christer Dyrwoold från Stockholm sparkades nästan ihjäl av en ung kille i Stockholm för 15 år sedan. Misshandeln gav honom hjärnskador som han fortfarande lider av.

– Hade jag inte varit full så hade jag nog aldrig hamnat i den där situationen, säger han.

En tidig morgon den 26 mars 1995 förändrades den då 29-årige Christer Dyrwoolds liv. Utanför gamla Fryshuset i Stockholm blev han brutalt misshandlad av en 17-årig kille.

Tre personer blev vittnen till hur 17-åringen med stålhättakängor sparkade och hoppade jämfota på den medvetslösa Christer Dyrwoolds huvud. När de ringde ambulans och polis trodde de att han var död.

Bestående skador
När Christer Dyrwoold 15 år senare kommer gående vid platsen där det hände rör han sig lite stelt. Balanssinnet är skadat efter den hjärnskada han fick vid misshandeln. Han bär glasögon och har ett ärr efter en skoklack under sitt högra öga.

– Hela den dagen är som bortblåst i skallen, säger han.

Rösten är lite sluddrig. Också en konsekvens av misshandeln som nästan berövade honom livet.

Kraftigt berusad
Den natten för 15 år sedan hade Christer Dyrwoold åkt till en klubb bredvid Fryshuset för att festa och ragga tjejer tillsammans med en kompis. Han drack mycket på den tiden och var kraftigt berusad.

– Jag var väldigt full och säkert väldigt kaxig och dryg. Jag kan mycket väl ha förtjänat en smäll men att han fortsatte att sparka kan jag inte förstå, säger han.

Christer Dyrwoold låg på intensivvårdsavdelning på Södersjukhuset i två månader. Därefter flyttades han till Huddinge sjukhus för rehabilitering. Det tog fyra månader innan han kunde resa sig ur rullstolen och försiktigt börja gå.

– Jag minns ingenting av tiden på Södersjukhuset. På ett sätt skulle jag vilja minnas för att kunna bearbeta det bättre, säger han.

Dömdes för mordförsök
Brottet bedömdes som mordförsök både av Stockholms tingsrätt och av hovrätten. Den slutliga domen för 17-åringen blev tre års fängelse. Han försökta hävda i rätten att han var full men åtta timmar efter misshandeln hade han noll promille i blodet. 17-åringen mördades i Finland strax efter att han avtjänat sitt straff.

– Jag tycker att det är tragiskt, ännu ett offer för det meningslösa våldet.

Idag lever Christer Dyrwoold ett helnyktert liv. Han har fått tillbaka sitt jobb som vaktmästare på Aftonbladet trots att de flesta sa att förtidspension var det enda som gällde för honom.

– Jag är envis och sa redan från början att jag ska tillbaka till Aftonbladet. Jag tackar min högre makt för att jag har tagit mig hit där jag är i dag. Jag lever och mår bra.

Joanna Wågström

Mer från Accent