121 ton marijuana togs i Mexiko

DRUGNEWS. Mexikanska säkerhetsstyrkors gigantiska beslag av cannabis i nordliga gränsstaden Tijuana i måndags är det största någonsin i landet, hela 121,5 ton marijuana. Narkotikan skulle smugglas till USA, men upptäcktes i samband med en razzia.

Vid en gryningsrazzia i måndags i Tijuana hittade militär och polis narkotikan. Beslaget föregicks av ett eldöverfall mot en polispatrull tidigare på natten, där bland annat en polis sårades. Attacken slogs tillbaka och polis kunde gripa elva misstänkta ligamedlemmar, därefter inkallades förstärkningar från militär och poliser.

Förhör med de gripna ledde polisen till lagerbyggnader och hus i tre skilda stadsdelar i Tijuana som gränsar mot San Diego i Kalifornien. I långtradare, mindre lastbilar och i byggnader hittades marijuanapaketen inslagna i färgade och märkta förpackningar.

Inledningsvis bedömde polisen mängden till runt 105 ton i 10 000 paket, men har nu efter slutvägning kommit fram till att det rör sig om över 121 ton marijuana i cirka 15 300 paket.

– Detta är det största enskilda beslag i landets historia av marijuana och var färdigpaketerat för distribution och försäljning, säger Alejandra Poire, talesperson för säkerhetsstyrkorna, till ABC.

Narkotikabeslaget, som är värt över två miljarder kronor i missbrukarled, ska brännas direkt efter kontrollerna.

Fynd som gjorts i samband med beslaget tyder på att det är den ökända Sinaloa-kartellen som planerade smugglingen. Kartellens ledare Joaquin ”El Chapo” Guzman är efterlyst för flera brott, bland annat mord.

Narkotikan var med största sannolikhet odlad i Mexiko, där produktionen ifjol steg med 35 procent jämfört med 2008. På 12 000 hektar odlades förra året cannabis i landet, enligt USA:s internationella narkotika kontroll.

Det aktuella rekord beslaget i Tijuana visade sig alltså vara gigantiskt, ofta infångas något tiotal ton cannabis vid smugglingsförsök i Mexiko. Oräknat jättebeslaget hade tidigare i år sammanlagt 115 ton tagits i beslag i delstaten Baja California där staden ligger. 2009 tog mexikanska säkerhetsstyrkor sammanlagt 1 385 ton marijuana i beslag i hela landet, vilket ändå är en minskning från tidigare år då snittbeslagen varit cirka 2 000 ton.

När Felipe Calderon blev president i december 2006, startade han ett nationellt krig mot den organiserade brottsligheten. Han satte in tiotusentals militärer och federala poliser för att bekämpa knarkkartellerna som även inbördes slåss om narkotikamarknader och kontroll över smugglingsvägar och regioner. Hittills har över 28 000 människor mist livet i dessa våldsamma strider.

Drugnews/BC

Mer från Accent