”Khat-vinster går till terrorism”

DRUGNEWS.Vinster från en ökad smuggling av växtdrogen khat till bland annat Sverige går till terrorrörelser och krigsherrar i Somalia. Det hävdar polis och tull och utländska underrättelsetjänster, enligt Dagens Nyheter.

Drugnews har i flera artiklar berättat om den omfattande smugglingen av khat till Norden från Östafrika via Holland och Storbritannien och hur drogen splittrar invandrarfamiljer och passiviserar de tuggande männen. Och att sverigesomalier själva vill ta tag i drogproblemen, som förstärker segregering och arbetslöshet, när myndigheter famlar.

I ett stort uppslaget reportage i söndagens Dagens Nyheter framförs nu uppgifter om att pengar från khat-smugglingen även går till olika krigsherrar i Somalia och terrorrörelsen al-Sababs krigföring, som anses vara allierad med al-Qaida.

– Jag är övertygad om att huvudmännen i flera av de Khatsmugglare nätverken är med och finansierar inbördeskriget i Somalia och terrorhandlingar både där och i andra länder, säger Petter Norman, som leder Tullkriminalens särskilda khat-projekt, till DN.

Han uppskattar att uppåt 200 ton khat smugglades till Sverige ifjol och att det kan en fördubbling i år. Ifjol beslagtog tullen rekordmängden 10,3 ton av den centralstimulerande drogen som tuggas av uppåt hälften av somaliska män i Norden.

Vinsterna för de kriminella nätverken (som även misstänks smuggla andra droger) är stora, mellan 80-160 miljoner kronor, tror Petter Norman. En del av dess pengar skickas genom ett informellt banksystem (hawala) till Somalia. Även rikskriminalen tror att en del av vinsterna går till krigsherrar och organisationen al-Shabab som är terroriststämplad av USA och med våld kontrollerar stora delar i södra Somalia och en del av huvudstaden där sharialagar införts.

Al-Shabab samlar in pengar och värvar nya medlemmar bland exilsomalier utomlands. Enligt Säpo har ett tjugotal somalier i Sverige värvats av al-Shabab och några har avlidit i strid och självmordsuppdrag. Terrorsamband med khatintäkter har även framförts av amerikanska FBI och underrättelsetjänster i Kanada och Danmark. Den dansksomalier som vid årsskiftet attackerade Jyllandspostens tecknare med yxa var utsänd av al-Shabab, enligt danska säkerhetspolisen.

Drugnews/SL

Khat – svårstoppad tuggdrog. Läs mer.

Mer från Accent