“Det är trevligt att kunna ta ett glas när man handlar”

Greg Clough och sonen Jack tar en paus i handlandet på Ica Kvantum i Liljeholmen i Stockholm. Foto: Joanna Wågström

På Ica Kvantum i Liljeholmen kan kunderna numera dricka öl eller vin medan de handlar. Butiken är en av de första i Sverige som har fått serveringstillstånd. Ett trevligt inslag i tillvaron säger kunderna.

– Det är en bra idé. Det är mycket trevligare och mer avslappnat än att gå på en bar, säger Greg Clough som är ute och handlar tillsammans med sonen Jack, tre år. De har slagit sig ner vid ett stort brunt träbord som är placerat precis bredvid den kombinerade charkdisken och baren. Pappa tar sig en öl och Jack äter godis.

– Det är lite halvsocialt att sätta sig ner och ta en öl. Det är ju inte så att man skulle sitta här i två timmar och dricka, säger Greg Clough.

Och han får medhåll av andra kunder. Agneta Widström som är stamkund i butiken har inte tid att sätta sig att dricka, det hinner hon inte eftersom hon har barn säger hon. Men det är ändå trevligt att möjligheten finns.

– Egentligen är det inte att de serverar alkohol som är grejen. Utan mer att de skapar en mötesplats. Varför ska man inte kunna vara längre tid i en affär?

I en vecka har butiken serverat alkohol och hittills har det varit en succé enligt Birger Carlsson som är färskvaruchef.

– Det har gått långt över förväntan kan jag säga. Vi har bara fått positiva reaktioner från kunder och vi har sålt jättebra. Häromdagen satt det 15 stycken damer i 65-årsåldern runt det här bordet och drack ett glas vin och umgicks. Det är jätteroligt.

Utbudet i Ica-butiken består av några få sorters öl och vin. "Man kan köpa lagad mat och sitta ner och äta. Tanken är att man ska kunna välja vad som helst i disken och äta i butiken," säger Birger Carlsson.

Alkoholserveringen vill de ha för att mat och vin hör ihop säger Birger Carlsson.

– I vår chark är personalen utbildade kockar och vi vänder oss till kunder med ett stort matintresse. Det här är en service vi erbjuder.

Men måste man kunna dricka alkohol överallt, till och med i en matbutik?

– Nej du måste ingenting. Vi skulle kunna ta bort chips, godis, fett och allt annat onyttigt. Men vi tycker att du som kund ska få välja.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt suckar när hon får höra att Ica Kvantum börjat sälja alkohol till sina kunder.

– Spontant känns det som någonting som absolut inte behövs och att det är ytterligare en spik i kistan på den totala alkoholnormen. Vi ska inte kunna göra någonting utan alkohol, inte ens gå och handla, säger hon.

På Ica centralt har man ingen åsikt om att handlare serverar alkohol i sina butiker. I ett mejl till Accent skriver Jenny Egeland på pressavdelningen att det är upp till varje enskild handlare att avgöra om de vill ha servering i sin butik eller inte. Och att Ica har förtroende för att det sköts efter de regler som finns.

Samtidigt sjunker stödet för att kunna köpa starköl, vin och sprit i livsmedelsbutiker istället för på Systembolaget bland svenskarna. Sorads, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, senaste rapport visar att endast 31 procent av kvinnorna och 42 procent av männen ville köpa sin alkohol i matbutiken i fjol, jämfört med 56 respektive 69 procent år 2002.

Joanna Wågström

Mer från Accent