Krönika

”Jag älskar att börja på nytt”

Ett nytt år betyder nya, oanade möjligheter. För oss i IOGT-NTO betyder det exempelvis att vi har tusentals nya personer som blivit medlemmar under 2014 och som nu bidrar med fräscha idéer och intressanta erfarenheter som vi ska ta vara på.

Vi ska bjuda in dessa engagerade män­niskor med öppna armar till våra föreningar, nätverk, sociala plattformar och andra aktiviteter. På så sätt blir vi ännu fler som driver på alkoholpolitiken i rätt riktning och får fler som är med och arrangerar våra fester. Eller varför inte passa på att bli en, två eller tre personer till i studiecirkeln om jämställdhet, demokrati, mötesteknik eller vad det nu kan vara.

Och till dig som är ny medlem vill jag säga välkommen! Välkommen till en kaxig organisation som gillar både party och politik.

Men det är inte bara nya medlemmar som ger form åt vårt gemensamma IOGT-NTO utan även du som varit medlem ett kort tag, lite längre eller kanske rent av i hela ditt liv – typ.

I sommar ses vi på kongressen i Lund och då ska vi bland annat besluta om en ny strategi som ska gälla i sex år, 2016–2021. Snacka om möjligheten att tänka nytt. Vilken rörelseriktning tycker du att IOGT-NTO ska ha i framtiden? Nu kan du vara med och påverka den!

Vi är en arbetsgrupp i förbundsstyrelsen som har fått förtroendet att skriva ett utkast till strategi som vi vill ha dina synpunkter på, tankar kring och input till för att den ska bli så bra som möjligt. Strategin är ett sätt att fokusera våra krafter och våra resurser så att vi kan fortsätta utvecklas som en modern traditionell folkrörelse.

Under de senaste sex åren har vi på alla nivåer i IOGT-NTO utgått från den nuvarande strategin och den har definitivt varit en bidragande orsak till vår framgång. Vi har blivit tydligare och fått genomslag för våra frågor. Ett konkret exempel är att alkoholskatten har höjts och ett annat är alla de tusen och åter tusentals nya medlemmar som vi värvat som stärker och utvecklar folkrörelsen i hela landet.

Oavsett om du har möjlighet att komma på kongressen eller ej är vi intresserade av dina åsikter därför är det viktigt att vi gemensamt diskuterar strategin och vad den ska innehålla. På så sätt formar vi tillsammans vårt framtida IOGT-NTO.

Många är redan involverade genom de dialogcaféer som har genomförts i hela landet under hösten. Var du inte med då är du välkommen nu. Och var du en av alla de som i ett tidigt skede var med så är det spännande att höra hur du tycker att utkastet har landat.

Använd de kommande månaderna åt klura på vad som ska finnas med i strategin, själv eller tillsammans med andra. Alla åsikter tas tacksamt emot. Håll utkik efter utkastet i din förening, i utskick från oss eller i gruppen IOGT-NTO Diskussion på Facebook. Gott nytt 2015!

Mer från Accent