KO-anmälan

IOGT-NTO medlem anmäler Carlsberg

Ett blogginlägg från teveprofilen och bloggerskan Clara Henry den 18 juli om att hon, som tack för gott samarbete, mottagit stora mängder alkoholhaltig cider från Pepsi, fick Jessica Stridh, rapportör för sociala medier på IOGT-NTO, att ilskna till.

Jessica valde att anmäla Carlsberg – som äger Pepsi – till KO, Konsumentombudsmannen, då hon anser att Carlsberg genom sitt agerande bryter mot såväl marknadsförings- som alkohollagen.

– Jag scannar regelbudet av sociala medier och studsade till när jag såg blogginlägget, av många anledningar. Dels är Clara väldigt ung, även om hon har fyllt 20. Sammanhanget – en härlig balkongfest – rimmar illa med så mycket alkohol. Och så finns det regler kring gåvor med alkohol som här har ignorerats. Clara skriver dessutom själv i inlägget vilka enorma mängder cider det handlade om, säger Jessica Stridh.

”Lagom med cider till ca tio personer, sade de. Lagom med cider till ca hela min släkt på pappas sida med 33 kusiner och 150 sysslingar, sade vi”, skriver Clara Henry i sin blogg där hon även visar upp det välfyllda kylskåpet som är sprängfyllt med ciderflaskor inför hennes inflyttningsfest.

På Carlsberg säger man sig ta anmälan på största allvar.

– Vi har ännu inte tagit del av själva anmälan och kan därför inte bemöta det som står där. Men vi har fått information om anmälan och kommer självfallet att starta en internutredning för att se var vi har brustit i våra rutiner och vem som eventuellt kan ställas till svars, säger Carlsbergs pressansvarige Henric Byström.

Han understryker att Carlsberg anser att det är viktigt att hålla sig till de lagar och regler som gäller i Sverige.

– Sponsring av privata fester är inget som Carlsberg ställer sig bakom, säger han.

Jessica Stridh tycker det är positivt att Carlsberg tar anmälan på allvar, men poängterar att skadan trots allt redan är skedd.

Accent har sökt Clara Henry för en kommentar.

Mer från Accent