Opinion

Debatt: ”Prioritera arbetet mot rasism”

IOGT-NTO gör anspråk på att vara en bred folkrörelse. Vi har en lång och stolt historia av demokratiarbete. Under 2000-talet har inte kultur- och demokratiarbete varit prioriterat i organisationen. Samhällsutvecklingen kräver att vi ändrar på det nu.

Eftervalsanalyserna duggar tätt och den ena politiska experten efter den andra radar upp förklaringar på hur det är ställt och om vad som har hänt.

Många IOGT-NTO-medlemmar är frustrerade över Sverigedemokraternas opinionsframgångar. Detta med all rätt. Det kan inte nog understrykas att SD inte är ett parti som andra. Det har djupa rötter i fascistiska rörelser och listan på hur deras valda företrädare från riksdag till kommunnivå uttrycker djupt rasistiska åsikter är närapå oändlig.

Valutgången visar tydligt att IOGT-NTO nu måste ta ett mer aktivt ansvar för att arbeta med demokratifrågor. Vi är en organisation med många engagerade medlemmar över hela landet. Vi har stora resurser i bland annat våra folkhögskolor Wendelsberg och ­Tollare och i studieförbundet NBV.

Om inte nyval har hunnit utlysas än, och det går vägen med en statsbudget i december, så är det troligen fyra år tills nästa val. IOGT-NTO måste under den tiden våga vara politiska och stå upp för våra grundsatser som inleds med att vi är en folk- och bildningsrörelse, med de bärande idéerna demokrati, solidaritet och nykterhet.

Vi behöver en kraftsamling som sträcker sig från övergripande ideologiska diskussioner och strategier till ett uthålligt arbete på gräsrotsnivå, som håller hela mandatperioden.

Detta skulle i viss mån kräva en omprioritering från det kraftiga fokus på alkoholfrågan som IOGT-NTO med framgång haft som strategi under 2000-talet.

Lyckligtvis börjar IOGT-NTO inte på noll. Det finns naturligtvis mycket arbete som redan utförs. På Tollare finns mycket kunskap, till exempel inom utbildningen kring socialpedagogiskt ungdomsarbete. På Wendelsberg finns bland annat Projektbildaren. I  Scoutrörelsen drivs projektet Värsta fördomen, där NSF är delaktiga. Det finns mängder med arbete och initiativ som redan pågår.

Även på lokalplanet står vi på plus i starten. Vi har lokalerna. Vi har engagerade medlemmar och inte minst en lång tradition av att använda kulturens kraft att vidga människors vyer.

Nu är det tid att samla och samordna de krafter som finns för att IOGT-NTO på ett aktivt och medvetet sätt i ännu högre grad ska bidra till ett samhälle som bygger på demokrati och solidaritet, ett samhälle där rasismen inte får fortsatt fotfäste.

Nästa års kongress ligger väl till för att formalisera ett aktivt demokratiarbete och ett antirasistiskt arbete. Vi måste sköta vårt folkbildningsuppdrag nu.

Mer från Accent