Belgien är ett av de länder i Europa med högst alkoholkonsumtion, 12, 6 liter alkohol per person och år. För en bättre folkhälsa har nu la Fondation Belge contre le cancer nu valt att dra igång en landsomfattande kampanj för att förmå medborgarna att dricka mindre. De uppmanas att ta en vit månad under februari.
För att aktivt delta i kampanjen ska man gå in på internetsajten tourneeminerale.be och anmäla sig som enskild eller grupp – vilket kan vara ett sätt att peppa och stötta varandra. Där besvarar man frågor om sin konsumtion, bland annat mängd och hur mycket pengar man spenderar på alkohol.
Tanken är att bli varse hur mycket man dricker, när och varför och – inte minst – upptäcka vilka fördelar man få genom att inte dricka.
Att ta en vit månad har blivit populärt. Liknande kampanjer som Dry January, Dry July och Sober October är numera välkända i flera länder. Det finns många fördelar med en vit månad, men kritik mot företeelsen saknas inte.
I Storbritannien har Dry January, en kampanj som lanserades av organisationen Alcohol Concern 2012, blivit ett etablerat begrepp. Till årets kampanj anmälde sig 100 000 britter. Enligt Telegraph har kampanjen vuxit varje år och numera är det en accepterad nyårsnorm att inte dricka alkohol under årets första månad.
Enligt Telegraph visar forskning från Royal Free Hospital att en månad utan alkohol förbättrar koncentrationsförmågan och blodsockernivåerna samt ger positiv effekt på levern. Sömnen blir också bättre, hyn blir fräschare och kaloriintaget minskar. En bonus är att det också kan bli mer över i plånboken.
Skeptiker menar att en torr månad kanske kompenseras med ökat drickande i februari, men en utvärdering som Alcohol Concern har gjort visar att de som deltagit i Dry January dricker mindre även de sex följande månaderna.
Upplägget applåderas dock inte av alla.
– För de som är beroende kan det vara farligt. Om de slutar dricka abrupt kan det framkalla krampanfall eller hallucinationer. Det finns en grupp som behöver professionell hjälp och mediciner för att sluta, säger Ian Hamilton, lektor vid Yorks universitet, till Seeker.com.
I en artikel i British Medical Journal skriver han att det är bättre att sprida ut nykterheten över hela året och istället ta två alkoholfria dagar i veckan. Han är också orolig för att kampanjen ska uppfattas som att man kan dricka hur mycket som helst, om man bara är nykter emellanåt, istället för att dricka måttligt varje gång.
Ian Gilmore, hedersprofessor vid University of Liverpool och ordförande i Alcohol Concern håller inte med.
– Vit januari ger folk en möjlighet att inse att det finns ett liv utan alkohol. Vad är det för fel med att uppmuntra människor att ge sina kroppar lite vila? Det är ett personligt val, inget som myndigheterna bestämt eller förbjudit dig, säger han till Seeker.com.
Även han anser att det finns en liten risk för dem som är beroende.
– Men fördelarna överväger ändå nackdelarna, säger han.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
Din e-post
»