Medlemmen

Vill vara en normbrytare

Att vara nykter som tonårsmamma är en ovärderlig fördel säger medlemmen Jessica Jönsson.

Vad betyder IOGT-NTO för dig?

–Jag vill vara normbrytare och ruska tag i folk. Men alla får komma till egen insikt. Jag behöver inte ett glas vin, jag känner mig fri ändå. Jag går den avancerade sociala kursen på Wendelsberg nu, och ska gå den alkoholpolitiska kursen som avslutas i Almedalen. Det är mycket gemenskap och jag lär nytt hela tiden.

Jag behöver inte ett glas vin, jag känner mig fri ändå.

– Jag är medlem sedan jag gick utbildning i ledarskap på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg. Genom att vara Junis-ledare har jag fått större inblick i rörelsen.

Hur påverkar det din dotter att du inte dricker? 

– Unga ser och tar efter. Jag har aldrig alkohol hemma, hon ser mig aldrig berusad. Händer det något, som att jag behöver hämta, kan jag alltid vara medveten och lyhörd. Det är en ovärderlig fördel som tonårsmamma. Och en trygghet för henne.

Du har precis avslutat en utställning i Mölnlycke kulturhus. Varför har du valt taggtråd som material i ditt skapande?

– Mina kreationer är mitt sätt att reflektera över det som händer, en ventil. Det är destruktivt med taggtråd, järn och begränsningar, du hoppar inte högt av glädje. Men de är omgivna av blommor och fjärilar. Vi kan ändå välja våra handlingar i det dagliga livet.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent