IOGT-NTO

”Vi står sällan med värvardisk och godtemplardricka”

Redan i oktober har IOGT-NTO i Sörmland värvat så många medlemmar som de tänkt värva på hela året.

Hittills i år har IOGT-NTO Sörmland värvat 180 nya medlemmar, och ökat medlemsantalet med 125 personer. Målet för i år var just 180 personer, så med tre månader kvar så gick distriktet in starkt över mållinjen.

– Det är så klart jättekul att nå målet i så här god tid, det är ju nästan ett kvartal kvar av året, säger Ulrika Jansson, tillförordnad teamchef för IOGT-NTO:s team Öst.

Värvningsmålet är baserat på de mål som kongressen i Karlstad 2017 bestämde. Men IOGT-NTO i Sörmlands värvningsarbete är äldre än så.

– Vi har under ganska många år, fyra–fem år kanske, jobbat medvetet med integrationsverksamhet. Vi jobbar mycket i invandrargrupper. Framgångsnyckeln är att jobba långsiktigt – att inte bara få in dem som medlemmar och nöja oss där, utan på riktigt få in dem i organisationen, så att de är med på distriktsarrangemang och får förtroendeuppdrag och så där, säger Ulrika Jansson.

Värvningen och utveckling av verksamheten har blivit i princip samma sak i IOGT-NTO Sörmland.

– Vi står väldigt sällan nu med en värvardisk och en godtemplardricka. Även om det är ett bra komplement, så ser vi inte att det är där vi värvar den stora majoriteten medlemmar. Utan det får vi i det här strategiska värvningsarbetet, där vi jobbar med föreningar och att utveckla deras verksamhet, säger Ulrika Jansson.

I år har distriktet startat tio föreningar, berättar hon. Distriktet brukar kontakta fristående föreningar eller grupper av människor och fråga om de vill vara en del av IOGT-NTO. Det kan till exempel vara kulturföreningar för människor med invandrarbakgrund.

– Det blir ju så klart en massa jobb med det, för varje förening måste få föreningsutbildning och informationsträffar, men det är absolut ett jobb som är värt det, för det funkar. De nya medlemmarna fortsätter vara medlemmar och är i hög utsträckning aktiva i sina föreningar. Det som är kul är att distriktet har haft en stabil ökning i ganska många år. Det är fjärde eller femte året som vi faktiskt ökar.

Ulrika Jansson hoppas att fler distrikt, och även de andra förbunden inom rörelsen, ska haka på Sörmlands arbetssätt.

– Man måste våga satsa lite. Det som är roligt i distriktet här, är att vi märker så tydligt att det blir en positiv spiral, det spiller över på allt. Även de gamla föreningarna tycker det är kul när det kommer nya idéer, och de kommer också på fler arrangemang. Det blir en positiv känsla i hela distriktet att det kommer in nya personer och att de faktiskt vill vara med på riktigt.

Mer från Accent